Universitetshuset ska renoveras och kommer att vara stängt under de närmaste åren. Enligt Vanja Knocke, projektledare på Statens fastighetsverk (SFV), kommer Universitetshuset som tidigast att öppna igen 2028. Huset ska bland annat tillgänglighetsanpassas och rustas upp med nya tekniska system. Men de ikoniska sfinxerna ska återfå sin plats på taket redan till hösten.
En av de mest minnesvärda byggnaderna i Lund är det vackra Universitetshuset av Helgo Zettervall. Den vita kolossen i hjärtat av Lundagård är ofta platsen där man välkomnas till studentlivet och platsen där man säger farväl till det vid examen.
Nu ska Universitetshuset renoveras. Arbetet kommer att vara genomgripande och förhoppningen är att det inte ska behövas några större renoveringar under 50 år framåt. Vanja Knocke, projektledare på SFV med ansvar för renoveringen, berättar om arbetet.
– Den här byggnaden är helt fantastisk och otroligt vacker interiört, men det finns också ett stort renoveringsbehov. Tekniska system är till stor del uttjänta, det har varit problem med dåliga lukter och en dålig inomhusmiljö. Vi behöver komma till rätta med problemen och då behöver vi bland annat en bra ventilation, säger hon.
Ett annat mål är att Universitetshuset kommer fler till del. I dag får man bara besöka det under särskilda tillställningar, men efter renoveringen ska huset vara öppet till vardags och mer tillgänglighetsanpassat.
– Vi behöver få en bättre tillgänglighet för personer med funktionsvariation. En annan målsättning är att huset blir en angelägenhet för fler, alltså att det öppnas upp. Tanken är att det ska bli en ny reception och studielokaler.
Om Universitetshuset
+Arkitekt: Helgo Zettervall
Byggnadsår: 1882
Invigdes av: Kung Oscar II
Stil: Nyklassicism inspirerad av flera historiska stilarter
Ett ledord för renoveringen är att Universitetshusets kulturhistoriska värde ska bevaras. Det betyder dock inte nödvändigtvis att det kommer att se likadant ut som i dag. Under tidigare renoveringar har man gjort förändringar som man nu vill häva.
– Det finns jättemycket som talar för att det ska se ut ungefär som nu. Huset är ett statligt byggnadsminne. Det finns ungefär 300 sådana och väldigt få är av samma klass som Universitetshuset. Det är verkligen en pärla, så vi ska göra allt för att bevara de kulturhistoriska värdena, säger Vanja Knocke.
– När det gäller just aulan har man under tidigare renoveringar tagit bort ett viktigt värde. Det fanns ett stort ljusinsläpp ovanför läktaren så man fick in ljus från öst också, och det hade vi verkligen velat återställa. Det tror jag verkligen kommer att bli ett lyft för aulan, fortsätter hon.
Renoveringen kommer i huvudsak ske inne i huset, men även husets utsida ska fräschas upp. Fasaderna och yttertaket ska renoveras och en rullstolsramp ska byggas vid huvudingången.
– Rampen kommer väl vara den största synliga förändringen, för annars är ju ambitionen att inte göra ändringar som avviker från det kulturhistoriska utseendet, säger Vanja Knocke.
I nuläget är det oklart exakt hur lång tid projektet kommer att ta, men enligt Vanja Knocke kommer Universitetshuset att vara stängt åtminstone dryga tre år framåt.
– I runda slängar kommer arbetet ta två-tre år, men vi jobbar i nuläget med projektering. Först när vi är klara med den kan vi säga mer exakt hur mycket som ska göras och hur lång tid det kommer att ta. Tidigast 2028 är det vi har sagt, säger hon.
Som tröst kan Vanja Knocke dock berätta att de ikoniska sfinxerna som har saknats på Universitetshusets tak de senaste tre åren kommer upp igen till hösten. Dessutom kommer de vara mer autentiska än sfinxerna som vi är vana vid.
– Sfinxerna togs ju ner 2021, men det var inte originalen, utan de hade kommit dit 1993. Originalsfinxerna lyftes ner redan på 50-talet. Nu ska vi sätta upp nya sfinxer och har gått till botten med det hela, så de kommer inte vara exakt likadana som sfinxerna från 1993, utan vi har gått till källan och gjort dem ännu mer lika originalen, säger Vanja Knocke.
Missade du att kika in i Universitetshuset innan det stängde? Se bildgalleriet nedan.