Rektorn ”godkänd” av studenterna – stördes av demonstranter

- in Kår, Nyheter, Studentliv

Lunds universitets rektor Erik Renström får återigen – för femte året i rad – ”vivat” (godkänt) av studenterna för sitt arbete. Men under rektorsuppvaktningen den första maj fick han stöta på stort motstånd. Inte minst från propalestinska demonstranter, som försökte göra sig hörda med kastruller och saxofoner.

Rektorsuppvaktningen är en tradition i Lunds studentliv. Den börjar med att nationer, kårer och andra studentrepresentanter vandrar från AF-borgen till Universitetshuset i tonerna till vårsång, framförd av Lunds studentsångare.

Väl framme vid Universitetshuset går Lunds universitets studentkårers (Lus) ordförande Mia Huovilainen och vice ordförande Axel Simonsson fram och knackar på den stora port som är ingång till huset. Ut kommer rektorn och vicerektorerna.

Väl ute på trappan ställs rektorerna öga mot öga mot Lus ordförande och resten av publiken. Därefter tar Lus ordförande till orda.

Lika konstant som det faktum att magnoliorna blommar i Lundagård är denna tradition, börjar Mia Huovilainen årets tal med.

Representanter för Lunds kårer, nationer och
andra studentorganisationer bär fanor under
rektorsuppvaktningen. Här Tyra Behre, Lunds
naturvetarkårs vice ordförande.
Foto: Justinas Smertinas

Hon berättar att kårerna nyligen utretts av universitetet – för att se om de håller måttet.

– Nu är det studenternas tur. I dag ska vi pröva dig, Erik, för att se om Lunds universitet håller måttet och beviljas universitetsstatus ett år till, säger hon.

Lus-ordföranden påpekar att studenterna tjatat om samma frågor i 20 års tid. De vill att pedagogisk meritering ska värderas lika högt som vetenskaplig och att studenterna ska kunna påverka sin studiesituation.

– Vi vet att det finns ett beslut om studiesociala skyddsronder. Men vad gör ett beslut när vi får höra att de inte genomförs? säger Mia Huovilainen.

– Vi vet att det finns ett beslut om ett pedagogiskt ramverk vid Lunds universitet, men vad gör det när det fortsatt finns lärare som inte bryr sig om värdet av pedagogik? Eller när vetenskaplig kompetens uppenbarligen premieras vid anställning och befordran? 

Hon menar att utbildningen kommer i andra hand.

– När det kommer till kritan är utbildning fortsatt lägre prioriterad än forskning vid Lunds universitet, säger hon.

Hon kritiserar att studentkårerna får allt mindre pengar från statligt håll och menar att myndigheter inte längre vill prata med studenterna – så kallad myndighetsdialog.

– Kommer du, Erik, att kroka arm med studenterna gentemot en politik som uppenbarligen inte värdesätter studentinflytande? Eller kommer du att passivt se på när studentinflytandet och i förlängningen utbildningens kvalitet försämras? frågar sig Lus-ordföranden.

”När det kommer till kritan är utbildning fortsatt lägre prioriterad än forskning vid Lunds universitet”, säger Mia Huovilainen. Foto: Justinas Smertinas

Men, Erik Renström har inte bara gjort misstag under året, menar ordföranden. Mia Huovilainen radar upp några exempel på vad rektorn gjort bra innan hon till slut är redo att presentera betyget från Lunds universitets studentkårer.

Vivat. Vivat rector magnificus. Vivat academia, säger hon och följs av applåder.

Kastrull och saxofoner

Erik Renström stiger fram till mikrofonen, det är dags för försvarstal.

– Vilka tider vi lever i. Nästan varje dag händer det något nytt och idén om att tiden snurrar allt snabbare har sällan känts lika nära som detta år, säger han.

Men mycket längre än så hinner inte rektorn innan några demonstranter springer upp mot trappan med ett stort lakan. Innan någon hinner se vad som står på lakanet är ordningsvakter framme och tar bort demonstranterna. Erik Renström fortsätter.

– Myndighetsdialogen, ett årligt återkommande fenomen, lika troget som magnoliorna blommar, fram tills i år. Regeringen bestämde att genomföra dem på annat vis, utan den starka studentrepresentation som tidigare funnits, säger han.

– Vi protesterade mot det och har sagt att det är ett stort bakslag för studentfrågorna.

I Lundagård är magnoliorna snart överblommade. Lite längre bort hörs blåsmusik, som kommer närmare och närmare. Folk vänder sig om.

– ”Åh Falastin, vi vill göra allt för dig. Aldrig ska du vara ensam – studenterna stöttar dig”, hörs flera personer sjunga.

Kören komponeras av två saxofoner, en trombon och en kastrull. Med sig har de ett lakan.

”Studenterna ger tumme ner för samarbete med israeliska universitet”, står det.

”Studenterna ger tumme ner för samarbete med israeliska universitet”, står det på ett lakan. Foto: Justinas Smertinas

Flera poliser är på plats och närmare än fontänen framför Universitetshuset går inte demonstranterna. Erik Renström fortsätter sitt tal.

– Det här året är lite annorlunda. Det är lätt att känna att vi alla är marionetter i ett spel som vi har begränsade möjligheter att påverka. Erfarenheterna som vägleder oss är också få. Vi får helt enkelt göra vårt bästa för att förstå och navigera i vår märkliga samtid, säger han.

– Världen behöver att vi utvecklar våra förmågor att leva tillsammans även om våra åsikter och världsuppfattningar går isär. Det är något våra studenter som är aktiva inom kårerna och inom Lus får lära sig och som de excellerar i. Det ger mig hopp om framtiden.

Medan musiken ljuder i bakgrunden avslutar rektorn sitt tal.

– Leve våren. Leve Lunds universitet. Men leve framför allt hennes studenter. Ett trefaldigt lundensiskt leve för Lunds universitets studenter. De leve, hurra, hurra!

Några demonstranter springer upp mot trappan när rektor Erik Renström håller tal. Foto: Justinas Smertinas

Rektorsuppvaktingen avslutas med sång innan Mia Huovilainen och Erik Renström, arm i arm, symboliskt vandrar förbi fontänen tillbaka till AF-borgen. 

På andra sidan fontänen ljuder fortsatt musiken från demonstranterna. Flera av åskådarna går fram och pratar med polisen. Stämningen är tryckt.

”En del av min vardag”

Efter rektorsuppvaktningen får Lundagårds reporter tag på Erik Renström. Han verkar inte särskilt förvånad av protesterna som riktades mot honom.

– Det är en del av min vardag nu. Inga mer kommentarer, säger han.

– Det här är studenternas dag. Den här dagen handlar inte om mig, även om det heter rektorsuppvaktning. Och då ska man fråga sig vem det är man förstör för.

Demonstranterna vill inte svara på några frågor. I stället hänvisar de till ett uttalande från en självständig anonym grupp, publicerad av Lund students for Palestine på sociala medier.

”Studenterna vid Lunds universitet har försökt alla lagliga och icke-våldsamma vägar för att få till stånd en dialog med nuvarande rektor Erik Renström, men har inte ens erbjudits ett ärligt samtal. De betonar att de inte tycker om att störa universitetets aktiviteter och beklagar det, men att Renström och universitetsledningen inte lämnat dem något val”, skriver de bland annat.

Rektorsuppvaktningen är en gammal tradition i Lund. Foto: Justinas Smertinas