Som student är man såklart fri att bedriva sina studier mer eller mindre som man vill (inom lagens gränser). Men visst finns det också några mer informella gränser för den akademiska friheten? Lundagårds kulturredaktion listar sina informella, akademiska lagar.
Inga-jobb-programmet
Valfrihet och teoretisk fördjupning i all ära – men någonstans går gränsen. Det finns inte i närheten av varken lika många jobb eller doktorandtjänster som det finns examinerade filosofer och genusvetare. Att belåna sig sexsiffrigt för studier med haltande framtidsutsikter borde inte vara förbjudet, men det borde inte vara så enkelt som det är nu heller.
Ta en riktig semester

Den student som inte kan leva på bistånd från rika föräldrar står varje vår inför en stor ekonomisk utmaning: sommaren. Snarare än en välförtjänt paus från plugget blir det årliga avbrottet i studierna (läs: i utbetalningen av CSN) tillfälle för ännu mer arbete. När får studenten ta en ordentlig paus? Och med ordentlig menar jag betald.
Måndagstentan
Det är lördag, solen skiner och alla jag känner verkar sitta på ett torg och dricka öl. Framför mig på bordet i läsesalen står i stället dagens tredje – men inte sista – Nocco. Fomo:n är skyhög, och helgkänslan död. Men tentasalen är bokad till klockan åtta (prick tid) på måndag, så jag har inget annat val än att kasta helgen under plugg-bussen.
Emmy Odeskog
Barfotastudenten
Jag erkänner. Varma vårdagar har jag också gått till föreläsning i Birkenstocks, fått suget att vifta på tårna och kört andra halvan barfota. Sånt händer. Men när jag på ett seminarium såg min klasskamrat träda in i klassrummet helt utan skor, då tyckte jag att en gräns hade passerats. Gränsen för den akademiska friheten bör gå vid anklarna.
Toapaus första timmen

Är det bara jag, eller blir tentareglerna striktare för varje termin som går? Till exempel får man inte längre ta en toapaus under första timmen av en tenta. Resultatet: ett absurt utbyte mellan student och tentavakt under min förra tenta som mynnade ut i de bevingade orden: ”Ja, gå då, men ta din tid därinne så att vi inte bryter mot regelverket.”
Ja må hen leva
Det är inte ofta födelsedagssång leder till ilska och förskräckelse. Men följ god sed på en bal och gratulera din marskalk till hens stundande bemärkelsedag, så kommer du garanterat få en styv tillrättavisning. Andra godhjärtade initiativ som att förse marskalken med lösgodis transporterade via pappersflygplan tenderar dessvärre att möta samma öde.
Hampus Ågren
Bakfull på seminariet
Okej, många har väl planerat lite dåligt någon gång och råkat festa alltför hårt kvällen innan en föreläsning. Det kan man förlåta! Men på ett seminarium där man förutsätts prata och engagera sig är det desto jobbigare om en kursare kommer in och luktar utspilld öl och fyllemisstag. En akademisk diskussion gör sig trots allt bättre utan bakisångest.
Mean-girl-beteende

Alla borde ha växt ur det vid det här laget. Är man gammal nog att gå på universitetet är man också gammal nog att veta att det är både oskönt och en dålig look att viska om kursare i korridorerna. Ta dig i kragen och ansträng dig för att vara lite trevlig. Du vinner varken högskolepoäng eller några sociala fördelar på att vara fakultetens mean-girl.
Besserwissern
Det finns minst en i varje kurs och de är alltid jättejobbiga och helt omedvetna om att de begår en dödssynd. Nej, du vet inte bättre än föreläsaren och nej, jag vill inte höra din utläggning om din favoritförfattare, filosof, psykoanalytiker eller kärnforskare. Varför går du ens en utbildning om du redan tycker att du kan allt? Sätt dig ner och lyssna.
Smilla Sundén Pettersson
Artikeln publicerades först i Lundagård nummer 3 2025.