S och SD går ihop – universiteten förblir statliga

- in Nyheter, Politik, Utbildningspolitik

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna har gemensamt stoppat den planerade utredningen om att skilja svenska lärosäten från staten. Det rapporterar Dagens Nyheter.

S vill värna den akademiska friheten genom offentlig kontroll, medan SD ser statligt ägande som ett sätt att motverka vad de anser vara ideologisk påverkan inom akademin.

Att SD valde S framför övriga Tidöpartier förvånade flera i utbildningsutskottet, enligt DN. Men Patrick Reslow, sverigedemokratisk ledamot i utbildningsutskottet, menar att partiets inställning varit tydlig länge.

– Högskolepolitiken ligger utanför Tidöavtalet och det har varit känt ända sedan vi kom in i riksdagen 2010 att vi inte är intresserade av att ha fler stiftelsedrivna lärosäten än de tre vi har i dag, säger han till tidningen.

Patrick Reslow är också kritisk till att forskare engagerar sig i politiska frågor, som uppropet om att bojkotta israeliska universitet:

– Universitetens och forskarnas roll är inte att ägna sig åt utrikespolitik på det sätt som man gör i det här fallet.

Det var i januari som regeringen presenterade att de ville utreda om universitet och högskolor ska sluta vara statliga myndigheter. Utbildningsminister Johan Pehrson (L) sade då att han i första hand ser att de ska drivas i stiftelseform. 

Socialdemokraterna menar att diskussionen om att byta ägarform är ett sätt att flytta fokus från verkliga hot mot den fria akademin.

– Att ifrågasätta myndighetsformen är bara en skenmanöver för att komma undan debatten om att det är högerpopulistiska partier, som Sverigedemokraterna, som hotar den akademiska friheten, säger Åsa Westlund, Socialdemokraternas utbildningspolitiska talesperson, till DN.

Läs mer:

Universitet och högskolor kan separeras från staten