Nästa höst kommer universitetsledningen endast att acceptera fakultetskårer. Det innebär slutet för många mindre kårer. Flera av dem försöker nu se till att så lite som möjligt förändras.
I början av december skrev rektor Per Eriksson under det dokument som kan bli dödsstöten för nära hälften av kårerna vid Lunds universitet. Han fastslog då, som väntat, att universitetsledningen efter obligatoriets fall sannolikt inte kommer acceptera kårer som bevakar områden som är mindre än universitetets fakulteter.
Det innebär att antalet kårer förmodligen kommer att krympa till nio framöver.
Men vissa vägrar att ge upp.
– Vi kommer att skicka in en ansökan för Socialhögskolan oavsett vad de andra gör, säger Robert Hansson, ordförande för Socialhögskolans studentkår.
Och kanske kan det komma att bli som Robert Hansson vill. Den 7 december beslutade Samhällsvetarkåren att ansöka om att få ansvar för hela samhällsvetenskapliga fakulteten utom Socialhögskolan. Nu är resten upp till universitetsledningen, som fattar beslut om kårstatus.
Minimerar förändringar
De största förändringarna väntar de fakulteter som i dagsläget har flera kårer: den samhällsvetenskapliga, den medicinska och den konstnärliga fakulteten.
Universitetsledningen har endast gett Doktorandkåren tillåtelse att avvika från fakultetsregeln, men Robert Hansson har ändå gott hopp om att ansökan från hans kår kommer att accepteras.
– Lagen betonar att studenterna ska få sköta studentinflytandet på det sätt som vi själva vill. Vi vill ha det som det fungerar nu eftersom vi tror att det är bäst för våra studenter. Om universitetet avslår vår ansökan och vi väljer att överklaga tror jag inte att de skulle vinna, säger han.
Robert Hanssons oro för att studentinflytandet kan komma att försämras när kårerna växer delas av kårerna på de medicinska och konstnärliga fakulteterna. De tacklar problemet genom att försöka se till att förändringarna blir så små som möjligt.
En konstnärlig kår
I de sammanslagna storkårerna kommer sannolikt de nuvarande kårerna att bli sektioner med ansvarsområden som liknar de nuvarande.
– Vi kommer ha tre sektioner som sköter mycket av det dagliga arbetet. Sedan kommer nog den gemensamma kåren enbart ha ett par sammanträden per termin, säger Petter Wickman, kassör på Musikhögskolans kår, som kommer att slås ihop med kårerna vid Teaterhögskolan och Konsthögskolan.
De organisationer som vill ha kårstatus efter obligatoriets fall har till i mitten av februari på sig att ansöka om detta hos universitetsledningen.