Varför skyltar bostadssökande med att de läser till läkare?

- in Nyheter
@Lundagård

Vid institutionen, i kvartersbutiken och på lyktstolpar hänger lappar från skötsamma och rökfria studenter i desperat jakt efter en etta eller tvåa. Frågan är bara varför läkarstudenterna är så överrepresenterade?

Låt oss först fastslå att läkarstudenter knappast är mer bostadlösa än andra studenter. Däremot är det obestridligt så att de är väldigt glada för att lyfta fram sitt utbildningsval.

Sebastian Bay, avgången bostadsförmedlare på Bopoolen.nu, säger sig känna igen fenomenet och levererar en teori:

− Vi anspelar på våra schablonbilder. Är du läkare så utstrålar du en trygghet. Du är en person som pluggar hårt, har rent hemma, går upp tidigt och så vidare. Att jämföra med statsvetare, som jag själv var, som nästan aldrig hade lektioner och kunde supa varje dag, säger han och skrattar.

Bra att skryta

Nu är det inte bara läkare som väljer att skylta med sin utbildning när de söker boende. Sebastian Bay har sett samma tendenser hos både jurister och ingenjörer. Vilket kan förklaras med att just dessa tre yrkesgrupper är rankade topp tio när det gäller högst status enligt en undersökning från 2006.

Sebastian Bay berättar också att ”skrytet” inte är förgäves.

− Det är ofta folk som frågar efter just läkarstudenter eller doktorander. Jag läste en intervju där en läkarstuderande uttryckte sin oro över att hon inte fått bostad ännu. Efter det var det många läkare som hörde av sig med erbjudanden.

Supermänniskor?

Alan Mohtadi, ordförande i Medicinska föreningen, försäkrar att den goda sammanhållningen är något unikt för läkarkåren.

− Det finns en jättestark kollegialkänsla, vilket kan ha att göra med det typ av lärlingssystem vi har. Det vill säga att en viktig del av utbildningen är att man tar vara på kunskapen man får av de äldre mer erfarna kollegorna.

Alan har förstått att det är många av läkarstudenterna som nämner sin utbildning i bostadsannonser och liknande, och menar att han själv nog hade gjort likadant.

Vi frågar om det finns några generellt dåliga sidor som kan tona ner intrycket av dessa ”supermänniskor”.

− Självklart har vi läkare laster som alla andra. Bilden av den onyktra läkaren har i och för sig gått förlorad i och med att det inte längre är lika lätt att få tag på läkarsprit. Nu har jag svårt att komma på något för stunden, men kanske att en del är lite präktiga.

Text: Erik Ottosson
Foto: Jonas Jacobson