Lundastudenter vann Teknik-SM

- in Nyheter
@Lundagård

På vägen till vinsten slog de ut 525 personer. Nu är Lundalaget ”Bättre sent än aldrig” svenska mästare i teknik.

– Det var underbart att vinna. Men det var lite chockerande, eller inte lite, det var chockerande, säger Andreas Jönsson.

175 lag från 21 olika universitet och högskolor hade anmält sig till tävlingen. Men trots den hårda konkurrensen lyckades de tre LTH studenterna Josef Ekman, Andreas Jönsson och Nils Bengtsson ro hem finalen. Att vinna var däremot inget de tre civilingenjörerna inom teknisk nanovetenskap och teknisk fysik räknade med när de gav sig i kast med tävlingen.

– Jag såg en poster och tänkte att det där verkar roligt och så bestämde vi oss för att ställa upp, säger Josef Ekman.

– Vi var med förra året också. Då var det mest en kul grej, det lät spännande och vi drog ihop ett gäng. Sen i år tänkte vi att vi drar ihop ett gäng och ser hur det går, fyller Andreas Jönsson i.

Förra gången de ställde upp kom de trea. Men i år gick det bättre trots att kampen var jämn och vissa frågor svåra.

– På finaldagen hade vi två till tre timmar då vi skulle lösa uppgifter. Det är inte bara det att man ska lösa dem, man ska kunna göra det snabbt. Sen ska det helst bli rätt också, säger Andreas Jönsson.

Nu bär det av till Kina

Teknik-SM startade år 2000 och arrangeras av Sveriges ingenjörer i samarbete med ett antal stora företag. I år är det tredje gången som ett Lundalag vinner tävlingen. Tidigare tillfällen var 2003 och 2004. Sedan dess har KTH och Chalmers dominerat i topp. Men nu kan LTH och Lunds universitet kalla sig Svenska mästare i teknik.

– Fira blir det, även om vi förlorar, berättade Nils Bengtsson innan semifinalen drog i gång.

Och efter finalen fick de verkligen anledning att fira. Att vinna var både oväntat och roligt enlig Josef Ekman. Förutom äran blev priset en resa till Kina. Men trots framgången tror ingen i Lundalaget att de kommer att ställa upp igen.

– Efter att man vinner får man inte vara i samma lag. Jag tror inte jag ställer upp igen själv med ett nytt lag. Men, man vet aldrig, kanske, säger Andreas Jönsson.

Vad de tre tekniska Lundensarna ska hitta på i Kina är inte spikat än. Men besök på sponsorföretagen och en tripp till Tibet tycks enligt Josef Ekman finnas bland planerna.

Text: Irina Bernebring Journiette

Foto: Pressbild/Teknik SM