Kuratorerna: Vi kan bli bättre på att informera

- in Nationer, Nyheter
@Gustaf Eriksson

Mer och tydligare information. Det är det viktigaste för att öka deltagandet i valen, menar flera nationskuratorer.


En viss tid innan nationsmötet hålls ska det utlysas. Informationen sprids på anslagstavlor, hemsidor, via mejllistor och ibland även i dagspressen.

Det innebär att den nationsmedlem som inte besöker nationen eller hemsidan, inte skrivit upp sig på mejllistan eller ser annonsen inte har en aning om att möte väntar.

Mejlutskick på gång

Flera av kuratorerna som Lundagård pratat med anser att bättre information är nyckeln till ökat valdeltagande.

– Vi kan göra mer för att se till så att så många som möjligt vet att det är möte. Dessutom måste vi få fram att mötena är viktiga och att det finns stora möjligheter att påverka om man kommer, säger Helsingkronas kurator Linnéa Jönsson.

– Det vore jättebra om vi kunde skicka mejl till alla medlemmar och informera. Vi har ett nyhetsmejl, men det går bara ut till dem som anmält intresse, säger Kalmars kurator Johanna Österberg.

En sådan funktion kan vara på gång.

– Vi kommer förhoppningsvis att ordna mejlutskick till alla medlemmar under de närmsta terminerna. Vi skulle då skicka ut mejl till alla först och sedan får de som inte vill ha informationen tacka nej, säger Johanna Österberg.

Nätröstning inte aktuellt

Men modernare röstningsmetoder, som till exempel möjligheten att rösta på nätet, är de kuratorerna som Lundagård pratat med skeptiska till.

– Jag tror att man skulle riskera att folk bara trycker på ett namn utan att veta vem det är man röstar på, säger Sydskånskas kurator Carlos Urey.

– Nätröstning skulle nog öka valdeltagandet men det är förknippat med ganska stora praktiska problem. Det skulle kräva att man kan legitimera sig på vår hemsida på något sätt och det har vi inte resurser till att lösa, säger Ida Sandberg, kurator på Krischansta nation.

Text: Gustaf Eriksson

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.