17. Den kristna meningen

- in Julkalender

Vad gör Lunds stifts högsta företrädare på julafton och vilken relevans har egentligen kristendomen i samhället idag? Biskop Antje Jackelén ger sin syn på den kristna saken. 

 

Hur ska du fira julen?

– Genom att leda både julbönen klockan fyra och julnattsmässan i Domkyrkan. Julnattsmässan brukar vara häftig för då går vi alla till födelsegrottan, eller stallet, som kryptan symboliskt blivit den natten. Tiden däremellan kommer jag och min man att fira med en av våra döttrar, svärson och deras son. Det är klart att jag ser fram mot det – vårt första barnbarn är en liten ettåring.

Vad är det kristna budskapet bakom julfirandet?

– Budskapet är att Gud blev människa när Jesus föddes. Det centrala budskapet är att den mest radikala gränsen som vi kan tänka oss, den mellan mänskligt och gudomligt, rivs ner genom att Gud kommer till oss, i en människa, i ett barn. Det är en oerhörd uppvärdering av det mänskliga.

Märker ni att fler besöker kyrkan under julhelgen?

– Kyrkoåret börjar med första söndagen i advent och det verkar nästan som att vi i Svenska kyrkan har rekord just då. Både adventstiden och julgudstjänsterna är mer välbesökta än de allra flesta söndagarna under resten av kyrkoåret.

Är det speciellt viktigt att besöka kyrkan under julhelgen eller finns det andra saker som är viktigare att göra?

– Ett kyrkobesök är ett kravlöst besök, det är en oerhörd gåva. I Lunds stift har vi en vision som heter bottna i nåden, skapa i världen. Om du bottnar riktigt tryggt, så kan du även skapa i världen. Det är därför det är viktigt att gå i kyrkan. Det skulle fattas något om vi berövade oss möjligheten att fira gudstjänst.

Har kristendomen någon relevans för samhället i dag?

– Den frågan anspelar på vad jag sa tidigare. Det finns en relevans i att vi kan bottna i nåden: att vi kan bottna i det som är gratis för att sedan skapa i världen. Det finns en kreativitet som den andliga traditionen frigör. Jag tror att det är viktigt att se att den kristna tron sätter oss i ett sammanhang – att den bygger en relation till andra människor och till hela skapelsen, till oss själva och till Gud eller det som andra kanske kallar det transcendenta eller himmelska. Vi behöver den här trosrelationen, den gör oss helare som människor än om vi skulle vara utan den. Kristendomens relevans finns också i den inspiration till lärande som tron ger. Och inspiration till hoppet! Vår tid behöver mycket hopp.

 

Fakta

[checklist]

  • Varje dag fram till julhelgen kommer Lundagard.se och Lundagard.net att försöka bjuda på det bästa som julen kan ge.
  • Illustrationer: Anna Åkesson.
  • Spana in kalendern på Lundagard.net här

[/checklist]