Lucka 22: Lundagårds julkalenderundersökning

Vilken julkalender kan egentligen koras till den bästa genom tiderna? Och vilken ogillas av flest? Lundagård har undersökt frågan.

Precis som frågan om huruvida man ska öppnar julklapparna innan eller efter Kalle Anka är frågan om vilken som är SVT:s bästa julkalender en het potatis i juletider. 1960 sändes den första kalendern, som fram till 1971 hette ”adventskalender” snarare än ”julkalender”. Sedan dess har svenska barn (och vuxna) fått bekanta sig med otaliga världar, karaktärer och berättelser medan årets mörkaste månad räknas ner mot julafton.

I början av december skickade Lundagård ut en enkät till Lunds studenter via mail. I enkäten kunde användare fylla i vilken de tyckte var den bästa respektive den sämsta av alla SVT:s julkalendrar, användare kunde också motivera sitt val i ett fritextsfält. Totalt registrerades över 1400 svar och resultatet är tydligt.

I frågan om vilken som är den bästa julkalendern genom tiderna toppar en klassiker listan. Den ursprungliga Mysteriet på Greveholm (1996) kammade hem förstaplatsen i med 305 röster, nästan dubbelt så många som andraplatsen Tjuvarnas jul (2011) som mottog 165 av rösterna. För att motivera sitt val skrev en användare om Greveholm: ”Skånsk, ikonisk och dåligt gjord på det bästa av sätt”, en annan: ”Spöken läskiga”.

Den sämsta kalendern visade sig svårare att bestämma. 435 användare svarade helt enkelt ”vet ej”. Den kalender som flest röstade fram som sämst var Piratskattens hemlighet (2014) som fick 182 röster. Många användare motiverade sina svar med att det var svårt att få in en klassisk julkalenderkänsla då handlingen utspelade sig i Kroatien (den första kalendern som utspelade sig utanför Sverige).

Den näst sämsta kalendern blev Historieätarna-spinoffen Tusen år till julafton (2015) med 118 röster. Här menade många att det mer teoretiska innehållet var svårtillgängligt och ointressant för barn. ”Såg första avsnittet sen tittade jag aldrig på julkalendern igen” skriver en användare, en annan frågar sig: ”vilket barn vill ha en historielektion varje morgon?”

Den tydliga trenden är att Lunds studenter verkar föredra de äldre kalendrarna framför de nyare. Av de tio kalendrar som röstats fram som sämst är sju gjorda efter 2015. Jämförelsevis är ingen av de tio mest populära kalendrarna gjorda efter 2015, den senaste på topp-tio är 2012 års kalender Mysteriet på Greveholm: Grevens återkomst. 

Så här gjordes enkäten

+

Enkäten skickades ut till samtliga LU-studenter med en registrerad studentmejl via Ladok, vilket är 28 922 personer. Svarsfrekvensen var 1 432, vilket utgör 5 procent. Undersökningen skickades ut den 22 november och stängdes den 23 november.

Samtliga respondenters svar är anonyma och deras studentmejladresser sparas inte. Enkäten skickades ut via Sunet Survey. Eftersom svaren var knutna till studentmejlen kunde personer endast rösta en gång.