Teknologkåren kritiseras för kvinnoförnedrande visor

- in Nyheter
@Ida Ölmedal

”Horor” får skylla sig själva om de blir mördade och män ska ha rätt att blotta sig för kvinnor. Så kan man tolka budskapet i visor i Teknologkårens sektionssångböcker.

– Det är sånger som sparkar nedåt, säger studenten Johanna Helldén, som också kritiserar Teknologkårens sångböcker för inslag av rasism och homofobi.

I visan ”I Met a Whore in the Park” i F-sektionens sångbok berättar en jag-person om hur han träffar en kvinna och har sex med henne. Genom hela visan benämns kvinnan ”whore”. Visan fortsätter med raderna ”And now she lies in a wooden box/’cause that’s what you get when you’re sucking cocks” och ”I dig her up every now and then/she did me before and she’ll do me again”.

Matematik- och genusstudenten Johanna Helldén tycker att visan är sexistisk. Hon har uppmärksammat Teknologkåren på Twitter, en tweet som fick stort genomslag.

– Sången handlar om en man som dödar en ”hora”. Det framgår att hon får skylla sig själv och att om hon varit villig att ha sex en gång så får man göra vad man vill med henne, säger hon.

Johanna Helldén hörde själv visan första gången på en sittning med en annan organisation i höstas.

– Jag blev väldigt illa berörd och visste inte hur jag skulle reagera. Jag kände att jag aldrig mer ville gå på en sittning, berättar hon.

Johanna Helldén lyfter även fram visan ”Theobald Tor” i D-sektionens sångarkiv, som beskriver hur en man blottar sig för en dam och dödar hennes hund med sitt könsorgan.

– Sedan blir han friad, och i sista versen sjunger man att ”liksom domaren tycker vi att tjejer ska skita i om man snurrar och svänger sin kuk”. Det är problematiskt med tanke på vi har ett samhällsproblem med män som blottar sig för kvinnor. Som tjej blir det väldigt obehagligt att sitta på sittning där killar tar i och sjunger att de ska ha rätt att blotta sig. Man känner tydligt att man inte antas vara där.

Johanna Helldén tycker att Teknologkåren ska se över sektionernas sångböcker för att plocka bort visor som är nedvärderande.

– I D-sektionens sångarkiv finns ”Utvandraren”, där man skämtar om att man ska sälja sin dromedar, vill ha akvavit till kebaben och så vidare. Den kanske är fyndig, men den bygger på stereotyper om personer från mellanöstern, säger Johanna Helldén.

– Där finns också ”Homovisa från Linköping”, där sex mellan män framställs som något konstigt och fel. Ett annat exempel som inte finns i sångböckerna, men som jag hört sjungas på sittningar, är sången ”Malmö högskola”. Där sjunger man att man ”tvingas” umgås med ”arbetarpack” i Malmö och att det inte tänks några kloka tankar där till skillnad från i Lund. De är sånger som sparkar nedåt.

Tror du att de kan vara tänkta att driva med fördomar?

– Även om de är det, så är sångerna skrivna utifrån föreställningen att de som ska sjunga dem är vita, heterosexuella män från över- eller medelklassen. Det får de som inte är det att känna sig ovälkomna, säger Johanna Helldén.

Efter Johanna Helldéns kritik har visorna plockats bort ur D-sektionens sångarkiv på webben. Teknologkårens ordförande säger att visböckerna ska ses över och att ”I Met a Whore in the Park” ska plockas bort.

Teknologkåren: ”Det borde ha uppmärksammats tidigare”

Tillägg: F-sektionens ordförande söks för en kommentar.