Helsingborg halvt godkänt i bostadsrapport

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

Bostadssituationen är fortsatt dyster för de nyantagna studenterna, konstaterar Sveriges Förenade Studentkårer i en bostadsrapport som släpptes i morse. Lund får underkänt medan Helsingborg är halvt godkända.

För första gången är Helsingborg med i Sveriges Förenade Studentkårers, SFS, bostadsrapport. Helsingborgs stad får halvt godkänt eftersom det inte finns någon bostadsgaranti men att studenterna får boende någon gång under terminen.

– Bostadssituationen är viktig att ta tag i. Just nu marknadsför vi vår sajt för att de nya studenterna ska kunna hitta andrahandsboenden, men det måste byggas fler studentbostäder. Kommunen har flera projekt igång, men det tar ett par år innan det är klart, säger Sebastian Kull, ordförande för Samhällsvetarkårens Helsingborgssektion Agora.

– Vi valde att utöka bostadsrapporten för att ge en större bild och visa på mångfalden. Det är konstigt att Helsingborg inte varit med tidigare, säger Erik Pedersen, vice ordförande i SFS som ligger bakom rapporten.

Kampanj gav andrahandsboenden

– Det är hårt tryck på bostäder just nu. Förra året löste det sig för alla, men det tar nog högst tre veckor innan studenterna fått erbjudande om andrahandskontrakt, säger Lars Rosenqvist, studentbostadssamordnare på Helsingborgs Stad.

Han berättar att bostadstrycket är lite lägre i år eftersom utbildningen i livsmedelsteknik och till tekniskt basår inte tar in studenter. Under sommaren har kommunen dessutom haft kampanjer där helsingborgarna uppmanats att hyra ut i andra hand, vilket enligt Lars Rosenqvist gett god effekt. Men någon bostadsgaranti för nyantagna tror han kan bli svårt.

– Det är mycket som ska stämma för att man ska kunna garantera en bostad, men vi har flera nybyggnationer på gång, säger han.

Till vintern ska 160 nya studentbostäder vara inflyttningsklara. 141 av dem byggs på Södergatan ett stenkast från Campus Helsingborg medan 19 av dem ligger på Närlunda.

Erik Pedersen, vice ordförande i Sveriges Förenade Studentkårer.
Erik Pedersen, vice ordförande i Sveriges Förenade Studentkårer.

Positiva regeländringar

Men bostadssituationen i riket är dyster. På nio studieorter i Sverige kommer de nya studenterna inte få ett permanent boende sin första terminen.

– Det måste till akuta åtgärder. Vi vill se ett statligt investeringsstöd för studentbostäder och att fastighetsavgiften avskaffas för dessa, säger Erik Pedersen.

– I dagsläget föreslår regeringen positiva regeländringar i Boverket, men det har effekt först på lång sikt. Vi vill att det ska börja hända saker redan nu, säger han.