Första cementen på plats

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

I går lades de första tegelstenarna på plats vid byggararbetsplatsen på Södra Esplanaden. AF Bostäders nybygge Dammhagen ska stå klart i januari 2015 och har redan fått smeknamnet ”Flat iron”.

AFB:s vd Henrik Krantz och byggentreprenören Nimab:s vd Richard Nilsson lägger första stenen på plats.
AFB:s vd Henrik Krantz och byggentreprenören Nimab:s vd Richard Nilsson lägger första stenen på plats.

Bleckhornen spelade och dansade runt bland jordhögarna när det första murbruket till AF Bostäders nya bygge sätts på plats. Om ett och ett halvt år ska drygt 200 studenter kunna flytta in.

– Det har varit en lång resa och tidigare har vi fått dra i bromsen. Nu håller kalkylen och vi får ett energisnålt boende på ett fantastiskt läge, säger AFB:s verkställande direktör Henrik Krantz.

– Studenterna behöver Lund och Lund behöver studenterna. Det kommer behövas fler studentlägenheter framöver, säger Mats Helmfrid, Lunds kommunalråd.

Runt hörn med tegel

Dammhagen kommer bestå av 95 lägenheter där de flesta är kompisdubletter eller parlägenheter med loft. Den preliminära hyran kommer vara på mellan 2 900 till 3 300 kronor per person, beroende på typ av lägenhet. Byggnaden har redan fått smeknamnet ”Flat iron”, efter den strykjärnsliknande skyskrapan på Manhattan i New York.

– Tomten är triangulär och med tegel kan du göra en spännande runda vid spetsen. Jag har tittat på omgivningen och det finns en rund hörna tvärs över gatan liksom ett runt torn, säger Peter Torudd, arkitekt till Dammhagen som även ritade AFBs senaste nybygge Nya Magasinet.

Byggnaden kommer bli 22 meter hög och bestå av sex våningar, där loftlägenheterna ligger på topp- och bottenvåningen.

Oro för störningar

När Dammhagen står klart i januari 2015 kommer AFB ha över 1 500 lägenheter i området.

– Området växer och entrén på den nya byggnaden vätter mot Parantesen. Här kommer bli ett studentnav, säger Magnus Cederberg, chef för strategisk fastighetsutveckling på AFB.

Samtidigt finns oro för störningar av bygget från studenterna som bor på Parantesen.

– Vi har gått ut tidigt och informerat de boende om bygget. Störningar kommer det säkert bli, men vi försöker minimera oväsendet. Alla funktionerna på Parantesen ska fungera som vanligt, säger Magnus Cederberg.

Senare i höst börjar även AFB att bygga nya studentbostäder på Vegalyckan.

Synd med parkmiljön

Inte ens ett stenkast ifrån Dammhagen ligger Smålands nation.

– Vi påverkas ganska mycket och det är några som hört av sig till oss för att de blivit störda. Men det blir en del väsen vid byggen och det får man räkna med, säger Jenny Larsson, styrelseledamot i stiftelsen Smålands nations bostäder.

– Det är synd att parkmiljön försvinner och att det blir en förtätning just här. Samtidigt är det jättepositivt att det byggs nya studentbostäder för det behövs verkligen, säger hon.

Kommunstyrelsens ordförande Mats Helmfrid lägger cementen på plats till det som ska bli Dammhagen. Foto: Jens Hunt.
Kommunstyrelsens ordförande Mats Helmfrid lägger cementen på plats till det som ska bli Dammhagen.
Foto: Jens Hunt.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Privatdetektiv hjälper CSN i USA

Tidigare har CSN haft svårt att hitta många