DO: Nytt förslag om studentbostäder kan strida mot FN-konvention

- in Bostad, Nyheter

I framtiden kommer färre studentbostäder att vara tillgänglighetsanpassade – om Boverkets nya förslag blir verklighet. Men Diskrimineringsombudsmannen (DO) dömer ut förslaget, som de menar riskerar att strida mot FN-konventionen och bidra till ökad boendesegregation.

Boverkets förslag, som presenterades i våras, innebär att endast 20 procent av studentbostäderna ska vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. I dag måste alla vara det. Studentbostadsföretagen är positiva till förslaget, eftersom de menar att det underlättar byggprocessen och skulle kunna innebära billigare bostäder för studenter. Samtidigt har förslaget mött kraftig kritik från flera håll, något som Lundagård tidigare rapporterat om. 

En genomgång av remissvaren av tidningen Altinget visar att Diskrimineringsombudsmannen (DO) är en av de mest kritiska rösterna. 

– Det här förslaget innebär att man frångår principen om universell utformning, och det skulle potentiellt minska tillgängligheten för studenter med funktionsnedsättning, säger Olivia Novotny, utredare på DO. 

Olivia Novotny, utredare på DO.
Foto: Privat

Enligt DO riskerar förslaget att skapa ojämlikhet och hindra studenter med funktionsnedsättningar från att bo och leva på lika villkor som andra. Det skulle kunna bryta mot FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Till exempel skulle studenter som använder rullstol kunna hindras från att besöka sina vänner i andra bostäder. Det kan öka risken för stigmatisering och utanförskap, menar DO.

– För en student som använder rullstol kan förslaget innebära att man inte har möjlighet att besöka sina studiekamrater. Och även om det skulle finnas en tillgänglig toalett i närheten, är det oklart vad ”i närheten” betyder – är det på samma våning, samma byggnad, eller någon annanstans på campusområdet? säger Olivia Novotny.

Förslaget om enklare regler för studentbostäder välkomnas av flera aktörer i bygg- och fastighetsbranschen. Studentbostadsföretagen, bransch­organisationen för de som äger, utvecklar, förvaltar och förmedlar studentbostäder, menar att få studenter efterfrågar tillgängliga bostäder och uppskattar att endast en halv promille av studenterna söker sådana. Men DO anser att detta argument inte väger tungt i ett rättighetsperspektiv. 

– Att frångå universell utformning kan gå emot FN:s konvention och riskerar att befästa en boendesegregation. Om en student diskrimineras är det en för mycket, säger Olivia Novotny.

I dag gäller inte diskrimineringslagens förbud mot bristande tillgänglighet bostäder, något som DO vill ändra på. Om DO:s vilja går igenom skulle de sänkta tillgänglighetskraven på studentbostäder även kunna stå i strid med lagen.

Boverket avböjer kommentar. Lundagård har sökt infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD), utan framgång.

Läs mer:

Lättare att bygga studentbostäder – men Boverkets förslag får kritik

Regeringen vill sänka kraven på byggregler för studentbostäder