Kritik mot Näääk & Nimo-spelning

På tisdag spelar Näääk och Nimo på Kvalborg som Hallands nation och Västgöta nation anordnar. Något som nationerna får kritik för.

Rapduon Näääk & Nimo fick stark kritik förra året för låten ”Vare värt det?”, där de sjunger om att våldta, misshandla och mörda en tjej. Näääk & Nimo polisanmäldes för hatbrott. Duon bad om ursäkt och lovade att plocka bort låten och förklarade att låten skrevs när de var unga. Låten finns fortfarande kvar på Youtube, och nu har Hallands nation och Västgöta nation bjudit in rapduon, vilket mött kritik.
– Jag tycker inte att det går ihop att vara en studentnation med mottot ”Det é kärlek” och bjuda in de här artisterna. Det är helt otroligt att kuratelen inte reflekterar mer över något de har ansvar för. De ska inte låta nationen vara en plattform för de här budskapen, säger en medlem i en av nationerna.
– Jag vet att Näääk bett om ursäkt, men det liknar mer en förklaring till varför han skrev låten. Han försvarar att den jargongen finns inom hiphop-kretsar, men det ursäktar inte budskapet det sänder ut. Det är så många tjejer som blivit utsatta för det han sjunger om, och att en person med de värderingarna ska sjunga på en fest där alla ska ha roligt ställer jag mig starkt emot, fortsätter medlemmen.

Lyfte frågan
Medlemmen har tidigare lyft frågan med kuratelet på Hallands nation, men anser sig inte fått ett tillfredsställande bemötande.
– När vi påpekade det olämpliga i att boka artisterna var det två i kuratelet som erkände att de hade gjort ett misstag. Men sen bytte de åsikt, och menade att ”Vi i Hallands står för förlåtelse”. Jag ställer mig väldigt frågande till det och ifall det inte bara är en bekväm väg för nationen, säger medlemmen.

Största inom svensk hiphop
Det är Hallands nation och Västgöta nation som tillsammans arrangerar spelningen med Näääk & Nimo.
Varför har ni bokat Näääk & Nimo?
– Vi vill ha ett brett musikutbud och de här är några av de största inom den svenska hiphopen just nu. Intresset för biljettförsäljningen har varit väldigt stort, säger Caroline Thernström Florin, kurator på Västgöta nation.
– Näääk har bett om ursäkt och fick beröm för det av anmälaren i fjor. Han har dessutom gått ut och aktivt tagit avstånd från våld och kränkningar. Vi tycker att man måste kunna förlåta då, säger Hampus Vitestam, kurator på Hallands nation.
Har ni förståelse för kritiken mot bokningen?
– Varken Hallands eller Västgöta ställer sig bakom kränkningar, hot eller våld, säger Hampus Vitestam.
– Vi tycker det är bra att det förs en diskussion kring det här, detta är ett arrangemang som kuratelen gör för medlemmar i Studentlund, säger Caroline Thernström Florin.
Det finns vissa besökare som riskerar att ta illa vid sig av konserten. Vad vill ni säga till dem?
– Artisterna kommer inte spela de låtar som kritiken rör då det inte är något artisten längre står bakom, säger Caroline Thernström Florin.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Två gånger Abba

Disco och Abba trendar just nu. I alla