"Mycket potential till förbättring"

- in Nyheter
@Lundagård
De politiska diskussionerna är fler bland studenterna i Italien än i Lund, enligt lundastudenten Matilda Axelson. Hon är på utbytestermin i Italien och uppmanar sina kursare att rösta i Europaparlamentsvalet.

Lundastudenten Matilda Axelson pluggar just nu en utbytestermin i Italien. Foto: Privat.
Lundastudenten Matilda Axelson pluggar just nu en utbytestermin i Italien.
Foto: Privat.

Hur skiljer sig din italienska utbildning åt mot den i Lund?

– Jag känner mig väldigt hemma i själva programmet. Men en skillnad är att vi har en föreläsning på fyra timmar i veckan. I Lund har vi två-tre föreläsningar i veckan på bara en kurs. Det italienska upplägget innebär att man missar mycket om man är borta från en föreläsning.
– Annars är den stora kontrasten att befinna sig i ett helt nytt land där jag inte kan språket. Man kan känna sig ensammast i världen i början, men så fort man träffar andra utbytesstudenter inser man att de känner likadant.
Hur intresserade är dina kursare av EU-frågor?
– Diskussionerna här har mer världspolitiskt fokus än de jag har med kompisar hemma. Eftersom jag umgås med många internationella studenter är det alltid någon som berörs. När det var val i Turkiet var det samtalsämnet den veckan. Jag kommer att åka hem och poströsta, men eftersom vi är studenter är det inte alla som har råd att göra det. Man kan registrera sig här i Italien för att skicka rösten till sitt hemland, och jag har uppmanat mina vänner att göra det.
Vad säger universitetet om det stundande EU-valet?
– Jag har inte hört något alls, men jag tror inte det är annorlunda i Sverige. Här finns det mycket potential till förbättring – kårer både i Sverige och Italien borde kunna uppmärksamma initiativ som syftar till att få unga att rösta.
Vilken är den viktigaste inhemska utbildningsfrågan i landet?
– Kvaliteten på de italienska universiteten varierar mycket, och i många fall finns det en hel del som skulle kunna bli bättre. Mitt intryck är att Italien har flera universitetsprogram som håller mycket hög kvalitet. Men problemet är att det saknas en länk mellan utbildningen och det kommande arbetslivet. Att hitta praktikplats eller någonstans att skriva exjobb är svårt för den enskilda studenten.
REBECKA SJÖBERG/CITY