Universitetet säljer av Gazprom

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

Universitetet har inte längre sina pengar investerade i ryska oljebolaget Gazprom. Efter Lundagårds uppmärksammande valde universitetsstyrelsen att byta fond. 

I juni skrev Lundagård om universitetets innehav i banken SEB:s Utlandsfond – en fond där även ryska oljebolaget Gazprom ingick. Under universitetsstyrelsemötet i mitten av juni beslutades att universitetets investeringar skulle ses över.
– Frågan kom upp om att avveckla allt innehav i Gazprom, säger Klemens Ganslandt, donationschef på Lunds universitet.
– Det bästa hade varit om SEB ändrat i sin fond, men de kunde inte lämna några garantier om att Gazprom-innehavet skulle säljas inom överskådlig framtid. Därför valde vi att sälja innehavet i Utlandsfonden och i stället investera pengarna i SEB:s Nordenfond, säger han.

Totalt rör investeringen cirka 3,7 miljoner kronor. I SEB:s Nordenfond ingår bland annat Hennes & Mauritz, Saab och Investor. Investeringen förvaltas av universitetet efter donatorns önskemål. Avkastningen går i sin tur bland annat till stipendier för studenter.

Ser över reglerna
I samband med universitetsstyrelsemötet beslutades även att placeringsreglerna skulle ses över. Syftet är att se över hur reglerna kan anpassas efter universitets målsättning om att bidra till en mer hållbar utveckling och att placeringsreglerna ska ta hänsyn till universitetets värdegrund.
– Jag fick i uppdrag att utreda detta i samarbete med GES Invest. På universitetsstyrelsemötet i november hoppas jag kunna redogöra för de nya placeringsreglerna som tar hänsyn till värdegrunden och hållbar utveckling, säger Klemens Ganslandt.
Har universitetet fortfarande kvar pengar i oljebolag?
– Så fort du handlar med indexfonder så finns oljebolag med i fondportföljen, så i dagsläget finns till exempel oljebolag med. Det vi kom fram till på mötet var att det var särskilt olägligt att ha Gazprom, så därför såldes den fonden. Det är upp till universitetsstyrelsen var pengarna ska placeras, säger han.

Glädjande med utredning
Några som drivit frågan om investeringar i oljebolag är organisationen Fossil Free Lund University. De vill påverka universitetet att inte ha några investeringar i bolag som bland annat producerar fossila bränslen.
– Det är väldigt kul att de sålt av Gazprom och att universitetet nu utreder sina placeringsregler, säger Lisa Brand, doktorand och drivande i organisationen.
– Vi kommer att fortsätta jobba mot universitetet i de här frågorna. Det viktiga är universitetets inställning, att man vill göra skillnad genom ett ställningstagande mot fossila bränslen, säger hon.