Jazzen lever på Smålands

- in Kultur & Nöje

På Smålands nation har en något alternativ musikscen vuxit fram sedan vårterminen förra året. Daniel Berhe och Rickard Stenlund startade Red Note Jazz club tillsammans för att hjälpa livejazzscenen i Lund.

Daniel Berhe. Foto: Lukas J. Herbers
Daniel Berhe.
Foto: Lukas J. Herbers

I mer än ett år har Red Note jazz club varit Lunds svar på Blue Note i New York. Namnet är en referens men har smålandsifierats en aning med hjälp av nationens politiskt röda färg. När Daniel Berhe pluggade musikvetenskap upptäckte han jazzen och insåg direkt att den behövde bli större i Lund.

Rickard Stenlund var den som hade kontakter bland jazzmusiker runtom i Skåne och från början när band från Sundsgårdens folkhögskola spelade spreds ryktet.

Tillsammans ville Daniel Berhe och Rickard Stenlund skapa en scen för unga jazzmusiker i en miljö som på en old-school jazzklubb. På Smålands nation fanns förutsättningarna för livemusik och det är detta som drivit på projektet från början.
– Det visuella i livemusiken är sjukt viktigt. Vi har velat göra en klubb där gästerna både kan sitta och snacka och umgås men också gå upp i det musikerna gör på scen, säger Daniel Berhe.

Från början användes scenen i ena änden av Smålands avlånga klubblokal men ganska snabbt flyttades artisterna fram på golvet, så att de numera står mitt i lokalen intill publiken.
– Lokalen är grym för livemusik men för jazz blir den för avlång. Det är ingen musik man står framme vid scenen och diggar till utan publiken måste integreras i konserten. Som vi har gjort nu kan musikerna nästan gå fram till en i publiken och spela till en, säger Daniel Berhe.

Senast att inta golvet var MoMoTop som spelade egenskriven musik. Tidigare var det mest kompisar från folkhögskolorna som spelade på klubben men efter hand som Red Notes rykte har spritt sig har band från hela Sverige börjat höra av sig.
– Nu har det blivit så att vi nästan har för många som vill spela så att vi måste välja ut vem som ska komma. Det vi verkligen vill är ju att ge alla up and coming-band och musiker en chans att stå på scen, säger Daniel Berhe.

Kanske kommer inte jazzen ta över som mainstream i Lund men Daniel Berhe är positiv inför jazzens framtid på Smålands nation och Red Note som ett långlivat koncept.
– Smålands är en nation där det hela tiden kommer in nytt blod och även om inte vi kommer vara kvar här för alltid tror jag att klubben är något som kan leva vidare, säger Daniel Berhe.

Ikväll är det dags för Lukas Björk Outer Experience att inta klubben och utifrån beskrivningen av dem som ”en nyskapande och framåtsträvande jazzbesättning som levererar kosmiska kompositioner, rymdiga klanger och stjärnklara melodier” borde ingen riskera att missa det.

  • Vad: Lukas Björk Outer Experience gästar Red Note jazz club
  • När: Onsdag 11/3 kl 20:00
  • Var: Smålands nation
  • Kostnad: 50 kronor (25 kronor för medlemmar i Smålands nation)
  • Nästa datum att lägga på minnet: 1 april då Makross gästar klubben