De föreslås leda Lundagård

- in Nyheter

Lundagårds valberedning har nominerat Virve Ivarsson, Casper Danielsson och Tove Nordén till nya redaktörer för Lundagård. 

Tove Nordén föreslås bli ansvarig utgivare och redaktör för tidningen Lundagård. Foto: Jens Hunt
Tove Nordén föreslås bli ansvarig utgivare och redaktör för tidningen Lundagård.
Foto: Jens Hunt

De tillträdande redaktörerna är överens om att Lundagård ska vara en tidning för alla som studerar vid universitetet.
–  Det är kul att även få in doktoranderna. Det har varit min grej att lyfta deras frågor men också deras forskning, säger Tove Nordén över telefon från Uppsala. Hon gör just nu praktik för Sveriges Radios Vetenskapsradion och är föreslagen som redaktör tillika ansvarig utgivare på två år.

Virve Ivarsson föreslås bli redaktör. Foto: Jens Hunt
Virve Ivarsson föreslås bli redaktör.
Foto: Jens Hunt

För fler studentgrupper
Virve Ivarsson, föreslagen som redaktör på två år, vill även hon rikta in sig mer mot doktorander och nämner även internationella studenter och studenter med barn. Hon säger också att Lundagård behöver nå ut bättre till jurister, ekonomer och teknologer, vilket även Casper Danielsson, håller med om.
–  Det är uppenbart att vi skriver för lite om väldigt stora studentgrupper, till exempel teknologer, säger Casper Danielsson, föreslagen webbredaktör på ett år.

Casper Danielsson föreslås bli webbredaktör. Foto: Jens Hunt.
Casper Danielsson föreslås bli webbredaktör.
Foto: Jens Hunt.

Gedigen erfarenhet
De föreslagna redaktörerna har alla gedigen erfarenhet av journalistik. Tove Nordén läser journalistutbildningen i Lund, Virve Ivarsson har sommarvikarierat som ledarskribent på Expressen och Casper Danielsson har arbetat som reporter på Barometern. Samtliga tre har varit mer än ett år på Lundagård.

Kontinuerlig utveckling för medarbetare
Virve Ivarsson har varit aktiv på Lundagård sedan 2011 och vill motverka att medarbetarna blir placerade i fack av typen ”kulturskribent” eller ”fotograf”. Istället vill hon att alla medarbetare ska kunna göra lite av allt. Hon vill också i högre utsträckning följa upp medarbetarna med regelbundna utvecklingssamtal.
– Jag tycker man ska ge mer respons, allt jag har lärt mig har jag lärt mig genom respons, säger hon.

Casper Danielsson vill att alla medarbetare ska få testa nya saker och tillåta misslyckanden.
– Våra medarbetare har väldigt olika ambitionsnivåer, och det ska vi ta hänsyn till, säger han.

Nya idéer
– Det viktigaste är att vi som tidning blir mer angelägna, att våra läsare känner att de kan ha en dialog med oss, säger Virve Ivarsson. Detta menar hon kan göras genom att återinföra en debattsida i tidningen och anordna debattfrukost apropå längre texter från tidningen eller webben.

Även Tove Nordén föreslår att tidningen ska inrätta en debattsida. Hon hänvisar också till ett lyssnarnätverk på Vetenskapsradion i Uppsala och föreslår att Lundagård ska inrätta ett läsarnätverk som kan fånga upp läsarnas intressen och få in input.
– Studenterna ska kunna påverka vad som skrivs för att kunna aktualisera tidningen. Det måste vara relevant att läsa Lundagård, säger hon.

Olika kompetenser
Casper Danielsson har läst statsvetenskap, Virve Ivarsson har läst juridik och humaniora och Tove Nordén har läst miljövetenskap och journalistik. De tror alla att deras kompetenser kommer att samspela i deras roll som redaktörer.
– Vi är tre personer med väldigt olika kompetenser som jag tror kommer kunna samarbeta väldigt bra, säger Casper Danielsson.

Lundagårds redaktörer väljs av Lunds universitets studentkårers ting den 20 april. De nya redaktörerna tar över ansvaret för tidningen den 1 juli.

Tove Nordén

 • 25 år
 • Från Lund
 • Kandidatexamen i miljövetenskap, studerar nu journalistutbildningen i Lund och varit på utbytestermin vid University of Queensland, i Brisbane, Australien.
 • Praktiserar nu på Sveriges Radios Vetenskapsradion i Uppsala
 • Aktiv på Lundagård sedan januari 2014, novischredaktör 2014.
 • Stoltast över på Lundagård: Sitt allra första reportage i papperstidningen om sjuksköterskeutbildningen.

Virve Ivarsson

 • 25 år
 • Från Uppsala
 • Läser sjätte terminen på juristprogrammet i Lund, även läst kurser i kreativt skrivande samt sociologi, historia och filosofi.
 • Tidigare ledarskribent på Expressen.
 • Aktiv på Lundagård sedan våren 2011.
 • Stoltast över på Lundagård: Kulturreportage ”MVG i okunskap” samt reportage om studenternas sex- och kärleksnormer.

Casper Danielsson

 • 20 år
 • Från Kalmar
 • Studerat statsvetenskap och ekonomi vid Lunds universitet.
 • Arbetat som journalist på Barometern och även skrivit för Svenska Fans.
 • Aktiv på Lundagård sedan februari 2014
 • Stoltast över på Lundagård: Tre nyhetsartiklar dagen efter beskedet om extravalet, intervjuer med universitetsledningen, statsvetare på Eden samt om hur extravalet påverkar studenterna.