Tänk lite mindre på framtiden

- in Nyheter
@Sebastian Manieri

Vi som valt att studera har valt att tänka på framtiden. Vi offrar tid och energi, lever på liten budget och utsätter oss för konstant bedömning. Allt för att få en bättre framtid – eller?

Så kan det i alla fall kännas när man pluggar på Campus Helsingborg. Den vanligaste kommentaren jag hör (eller säger) när vi ställs inför en jobbig eller svår uppgift är ”och vad ska vi med detta till i framtiden, det är ju inte användbart i praktiken”.

Men så behöver det såklart inte vara. Man kan ju plugga för sakens skull, för att det är roligt, för att föra världen framåt eller för att det är ens plikt. Det måste få vara okej – alla ska ha rätt att plugga, oavsett vilken anledning man har. Och just i den där tanken hittar jag just nu ofta hem.

Tiden räcker inte till mellan metodkurs, C-uppsats, DJ-gig och aktiviteter i hela Skåne man ”bara inte kan missa”. Då kan det kännas stressande att tänka på hur saker kommer se ut på CV:t eller hur jag ska hinna med att lära mig extra kompetenser – och, som jag skrev om förra gången, vad jag ska göra i sommar.

Då är det viktigt att komma ihåg att man inte bara pluggar för CV:t, eller för att motivera en framtida befordran. Att plugga är roligt. Att plugga utvecklar oss som människor. Och att vi pluggar är viktigt för att vi som ett kollektiv av människor ska komma vidare och utvecklas.

Samtidigt är vi mer än bara studenter. Vi är människor, och vi finns här för att njuta av vår tillvaro. Det innebär att inte allting man gör måste leda till något. Även om det inte känns som att det kommer hjälpa en framtida arbetsintervju att rita en teckning, att kolla på en film eller att slappa i solen en stund, så kan det vara minst lika viktigt som att ha ett prestigefyllt extrajobb.

Så när stressen känns dig övermäktig eller din karriär som målare känns som ett slöseri med tid: glöm inte bort att njuta av plugget, och av livet. Snarare än vi tror är den nämligen här, den fruktade, efterlängtade, den så väldigt viktiga. Framtiden.

Det är lika bra att njuta av färden.