De tältade inför Tandems biljettsläpp

Idag slog ett gäng studenter upp ett läger utanför Lunds nation för att kamma hem biljetter till årets Tandemstafett.

– Det kommer att bli fruktansvärt svinigt, säger Nadia Boistrup.
Hon är en av de studenter som har köat sedan halv elva för att säkra en av biljetterna till Lunds nations Tandembuss, som släpptes under eftermiddagen. Vad hon syftar på är den förväntade festnivån på den av många hett emotsedda Tandemstafetten som går av stapeln mellan den åttonde och nionde maj.

En kall kö-dag
Tillsammans med 30-talet andra har hon uthärdat regn, hagel och snålblåst, en väderlek som hennes vän och medköare Mariam Mobiny betecknar som ”ett jävla skitväder”. Men stämningen är god, de dystra väderförutsättningarna till trots.
– Så fort solen kommer fram så är det ju jättehärligt. Vissa har spelat kubb och frisbee, personligen har jag mest legat och sovit och druckit öl, men sedan började det hagla och det var ju lite trist, konstaterar Mariam Mobiny.

En klassiker
Tandemstafetten introducerades i början av sjuttiotalet, och är i dag att betrakta som en klassiker inom Lunds studentliv. Tillställningen går ut på att de deltagande studenterna, efter en rusig festresa med buss till Göteborg, ska ta sig med cykel hela vägen tillbaka till Lund. Nationer och kårer tävlar mot varandra med en cykel vardera, som nations- och kårmedlemmarna turas om att trampa, och Lunds nation kommer i år ta med sig 56 entusiaster på denna resa till västkusten och tillbaka.

Lunds nations tandemgeneraler, vilka också fungerar som ordningspersoner på resan, är Sebastian Strand och Jessica Almqvist. De är båda nya på tandembollen, och de säger sig vara exalterade inför den stundande resan.
– Jag hade hört talas om Tandem redan innan jag kom till Lund, och förra året blev det ju inte på grund av att det krockade med karnevalen, så jag känner mig sjukt pepp, säger Sebastian Strand.

Olika priser
De deltagande nationerna och kårerna kommer att göra upp om ett flertal priser, bland annat ”Strulpriset”, som går till det lag som har mest problem under tävlingen, och Stora bergshackan. Det senare priset delas ut till det lag vars cyklister först tar sig upp för Hallandsåsen. De båda tandemgeneralerna, som berättar att deras lagmedlemmar kommer att vara utklädda i enlighet med temat ”retro”, tror att deras lag har en god chans att kamma hem priser under årets upplaga. Men de understryker också att detta inte är det viktigaste.
– Själva resan och sammanhållningen på bussen är det allra mest centrala för oss, inte själva tävlingsmomentet, säger Jessica Almqvist.

Till skillnad från övriga resenärer får tandemgeneralerna inte förtära någon alkohol under resan, något som Sebastian Strand tycker är skönt.
– Det kommer ju att bli en väldigt lång resa, så det känns bra att jag fokusera på att folk kommer av och på cykeln och så i stället, säger han.