Ny hemsida ska lösa problem med bedragare

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Problemet med bedragare ska lösas och användarvänligheten ska förbättras. BoPoolens nya hemsida ska bli ett rejält uppsving från den nuvarande upplagan.

Andrahandsmarknader är bedragares jaktmarker och studenter som letar bostäder har visat sig vara ett eftertraktat byte. Bostadsbedragare, scammers, har varit ett konstant problem för BoPoolen de senaste åren och studenter fortsätter att bli lurade på hyreskontrakt och förskottsbetalningar.

Därför fick BoPoolen i förra veckan 125 000 kronor av Lunds kommun för att ta fram en ny och säkrare hemsida.
– Vår verksamhet är vår hemsida – det är den vi har. Funkar inte den, så finns inte BoPoolen, säger Sofie Selin på BoPoolen, Lunds universitets studentkårers andrahandsförmedling för bostäder.

Sofie Selin är ansvarig för BoPoolen. Foto: Jens Hunt.
Sofie Selin är ansvarig för BoPoolen.
Foto: Jens Hunt.

Svårt problem att lösa
Annonserna om bostadsuthyrning på BoPoolens hemsida granskas innan de publiceras och är enligt Sofie Selin helt säkra. Problemen med bedragare uppstår i stället när studenter själva eftersöker bostäder och blir kontaktade av bedragare.

Det vanligaste förfarandet är att en förskottsbetalning görs till ett utländskt konto som sedan försvinner. I och med att det är en utlandsbetalning som sker är den svenska polisens händer bundna och bedragarna är svåra att sätta dit.
– Tyvärr blir folk från andra delar av världen utnyttjade på Lunds bostadsmarknad. Det är många bedragare, men som tur är har vi bara hört om ett par stycken som blivit bedragna i år, säger Sofie Selin.

Med den nya hemsidan hoppas Sofie Selin kunna frysa ut bedragarna. De ska inte kunna kontakta studenter eller lägga ut annonser över huvud taget. Bedragarna kan annars stå studenterna dyrt. Under Arrival day mötte Sofie Selin två studenter som blivit lurade på 6000 kronor vardera av en bedragare.
– Bedragarna är svåra att stoppa, men vi hoppas kunna göra det med en ny hemsida. Bedragarna ska inte komma åt uppgifter till studenter. Men det handlar också om en avvägning – man vill inte göra ansökningsprocessen för skyddad, säger Sofie Selin.

Tryggare och mer stabil
Men förutom att hemsidan ska bli tryggare, så ska den också bli bättre. Sofie Selin vill se en mer stabil hemsida med samlad information om hur en student löser bostad i Lund.
– Hemsidan ska ha all man information man kan tänkas behöva för att kunna hitta en bostad i Lund, säger hon.

Arbetet med den nya hemsidan är än inte påbörjat, men förhoppningarna är att BoPoolens nya hemsida ska lanseras under våren.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

LUX blåser ut fem ljus

Byggnaden på Helgonavägen 3 huserar fem institutioner där