Om jakten på bostäder: ”Många är uppgivna”

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Soffkampanj, bostadslotteri och tydligare information hjälpte många – men inte alla. Flera internationella studenter stod utan boende efter tisdagens Arrival day.

Frågan om bostäder är sällan en okomplicerad historia för studenter vid Lunds universitet – än mindre för internationella studenter. Inför höstterminen kommer 2100 nya studenter från runtom världen till Lund, men LU Accommodation kan bistå med blott 1200 boenden till internationella studenter.

Situationen ställer krav på andra aktörer – såsom BoPoolen, Lunds universitets studentkårers andrahandsförmedling för bostäder.
– Många internationella studenter har det tufft och svårt att hitta boende. De har letat länge och är uppgivna, säger Sofie Selin på BoPoolen.

43 soffor tillgängliga
För att hjälpa till att lösa problemet har BoPoolen återigen lanserat en soffkampanj som uppmanar lundabor att hyra ut sina soffor till behövande studenter. Kampanjen visade sig effektiv förra året och även så i år.

Sofie Selin är ansvarig för projektet BoPoolen. Foto: Jens Hunt.
Sofie Selin är ansvarig för projektet BoPoolen.
Foto: Jens Hunt.

Engagemanget på sociala medier har varit stort och BoPoolen lyckades samla ihop 43 olika soffor och tillfälliga boenden. 20 av dem förmedlades under Arrival day och det är fler än förra året.
– Sofforna är främst för de studenter som inte har något boende alls och inte har bokat någonting över natten. Det är väldigt upplyftande och inspirerande att se alla dessa människor öppna upp sina hem och hyra ut sina soffor, säger Sofie Selin.

Men det hjälpte dessvärre inte alla. Det fanns flera internationella studenter som stod utan boende efter Arrival day.
– Det fanns absolut personer som inte hade boende då. Det brukar ofta lösa sig när man väl kommit hit till Lund. Men det finns också studenter som tackat nej till platser på universitetet för att de inte kan hitta boende, säger Sofie Selin.

Hur kan man lösa detta?
– Det handlar om att det är bostadsbrist i Lund och man måste bygga mer.

Situationen har varit värre
Trots att flera internationella studenter saknar boende, har boendesituationen i Lund förbättrats på senare år. 2009 var krisen brinnande aktuell med studenter som tvingades bo i tält för att kunna bo i Lund.
– Jag tror att det beror på att informationsspridningen om frågan blivit mycket bättre. Studenter vet att boende är en viktig fråga och man måste fixa det innan man kommer till Lund, säger Sofie Selin.