Hotbilden över – universitetet öppnar upp dörrarna

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Hotbilden mot Lunds universitets studenter är över. Under måndagseftermiddagen valde universitetet att öppna upp all verksamhet igen.

Hotet mot universitetet varade fram till 15.35 under måndagseftermiddagen. Sedan valde universitetsledningen att välkomna studenterna tillbaka till universitetet. Det rapporteras i ett meddelande på universitetets hemsida.

Beslutet grundar sig på ny information från polisen i Region Syd. Polisens förundersökning visar att personen som postade inlägget Jodel, tidigare har gjort samma sak mot andra mottagare på flera håll i landet. Det minimerar hotbilden och därför hävs stängningen. Lunds universitets rektor Torbjörn von Schantz är nöjd med hur arbetet har fungerat.

– Jag tycker att alla har gjort ett jättebra jobb. Det är skönt att se hur extremt effektivt kommunikationen funkade och hur bra media förde vidare budskapet, säger han.

Bedömningen förändrades under natten
Under natten mot måndag var polisens bedömning av hotet fortfarande allvarligt, men under måndagsmorgonen kunde polisen med hjälp av Jodel-skaparna bryta ny mark i undersökningen. Nu tror sig polisen ha hittat att en och samma person har gjort flertalet liknande utspel mot andra mottagare, vilket har ändrat riskbedömningen.

– Vi väljer att öppna upp för att vi har fått beskedet det inte bara är universitetet som fått detta hotet, utan andra också. Polisen bedömer det då som ett mindre allvarligt läge. Det var precis det vi väntade på för att kunna öppna, säger Torbjörn von Schantz.

Hur känns det nu?
– Det känns som en lättnad, samtidigt som jag känner hur trött jag är. I allt elände har det varit trösterikt att känna hur bra allt ha funkat, säger han.

Kommer kunna vara trygga framöver
Under tisdagen kommer undervisningen att fungera som vanligt igen och universitetets säkerhetschef Per Gustafson menar att man som student kan känna sig åter trygg i universitets lokaler. Men sådan här typ av fall är något som han tror att univeristetet kommer att tvingas vänja sig vid.

– Dessa minutexplosiva företeelser som gör mottagaren otrygg har exploderat senaste åren. Vi har i princip bara sett början på det här näthatet. Det måste vi verka för att få bort, säger han och påpekar att universitetet kommer att fortsätta följa ärendet.

Är du nöjd med beslutet att stänga ner verksamheten?
– Absolut. Under de förutsättningar som var när vi fattade beslutet var det rätt beslut, säger Per Gustafson.

Men det är det inte alla som tycker. I en artikel har universitetet mötts av kritik från polisens håll för att ha stängt ner universitetet i första hand. Polisen menade att hotet inte var så allvarligt att det krävde några operativa insatser och att verksamheten kunde fortsätta.

– Det har varit snack om att det har varit ett förhastat beslut, men polisen här i Lund tyckte att det var ett bra beslut. Att vi stängde ner verksamheten lättade trycket hos många studenter, som annars skulle ha behövt fatta det beslutet själva. Alla var överens om det, säger Torbjörn von Schantz.

”Hur ska man skilja på allvar och inte?”
Ärendet rubriceras nu som olaga hot, vilket har en straffskala upp till fyra år. Men polisen har än inte kunnat peka ut någon gärningsman. Obekräftade rapporter från det anonyma nätforumet 4chan pekar på att inlägget gjordes för att röra upp känslor och provocera. Och Torbjörn von Schantz är provocerad.

 Det här har två dimensioner: det som drabbar oss och våra studenter. Men det är också ett hot mot vårt öppna samhälle. Hur ska man veta vad som är allvar och inte? Med vårt sättet att kommunicera effektivt och anonymt banar vi väg för sådana här saker. Hur ska man skilja vad som är allvar och inte? frågar han retoriskt. 

Hur agerar ni om detta sker igen?
– Det frågade jag mig själv också. Men det är polisens sak. Det är polisen som får göra en riskbedömning – och den följer vi. Om riskbedömningen ändrar sig, så får vi tänka om. Om detta sker igen, får polisen ta ställning till om vi ska ta den på allvar eller inte, säger Torbjörn von Schantz.

Säkerhetschefen Per Gustafson är inne på samma spår.

– Det beror på vad det görs för riskbedömning. Vi grundar våra beslut på den riskbedömningen som polisen förser oss med. I osäker tid handlar det sedan om att välja det alternativ där det genererar minst konsekvenser, säger Per Gustafson.

Vad tar du med dig från detta?
– Att det är viktigt att vi tar hand om och är snälla mot varandra på Lunds universitet.

Lunds universitets studentkårers ordförande Cecilia Skoug är nöjd med hur snabbt universitetet faktiskt nått ut med sin information.
– Det har varit en bra information från universitetet och jag har inte upplevt att studenter har stått och ryckt i dörrarna, säger hon.

Hur har studenterna reagerat på beslutet att stänga ner verksamheten?
– 
Jag upplever att studenterna tycker att det bra att universitetet stängde ner, så man själv slipper att oroa sig själv för att gå till universitetet. Många studenter har ett högt förtroende för universitetet – det märks att de värdesätter sina studenters och anställdas arbetsmiljö och det är väldigt fint.

Utvärderingsarbete väntar
Nu väntar ett utvärderingsarbetet både för kårerna och universitetet. För Lus del tycker Cecilia Skoug att mycket har gått bra, men att den löpande informationen till studenter och anställda har varit bristfällig.

– Universitetet kan ha en mer aktiv roll i diskussionen och informera om vad som händer. Det är jätteuppskattat att få veta när det kommer med information – eller i alla fall få veta när mer information ska komma, säger hon.

Men på det stora hela finns det än inte många angripspunkter ur studenternas synvinkel.

– Jag upplever att det har fungerat väl och att alla har fått reda på vad som har hänt. Det är imponerade att en så stor myndighet kan lyckas stänga ner på så kort tid, säger Cecilia Skoug.