Magnus Betnér: Skjuter mig hellre än att giga på sittning

- in Intervju

På tisdag besöker Magnus Betnér Lund med med turnén ”Work in progress”. Lundagård har pratat med honom om Lund som kulturstad, den smarta studentpubliken och varför komiker inte behöver plugga retorik.

Hur mår Magnus Betnér en dag som i dag?
– Han är trött och sitter i en jättelångsam bilkö. Men annars är det bra, tack!

Berätta om konceptet du är ute på vägarna med, ”Work in progress”.
– Work in progress betyder egentligen att man jobbar fram material till nästa turné, kan man säga, den stora turnén. Det är en grej jag snott från mina kompisar i England. Normalt gör jag alltid det på mindre klubbar, men då blir det inte att man får komma till så många städer, då det inte är så många städer som har stand up-klubbar. Men nu har sagt att jag vill åka runt lite och köra på mindre teatrar och sådär.

Hur påverkar det här konceptet turnéns upplägg i praktiken?
– Nja, egentligen är det ungefär som jag brukar göra. Men nu började jag turnén med tre kvällar som var helt olika innehållsmässigt och det var väldigt svårt och väldigt jobbigt. Men nu har jag ju två timmar material, plus att jag skriver nytt varje dag.

Vad har du för förväntningar inför Lund-giget på tisdag?
– Det ska bli jätteroligt! Och kanske att jag har med mig en jättestor överraskning också, utöver mig själv och Martin Lagos som är supportkomiker i Lund.

Oj, vad spännande! ”Kanske” säger du?
– Kanske. Men det är väl 80 procent säkert, kanske. Men Lund är alltid roligt, det är bra publik, en smart publik och jättebra lokal och sådär så det brukar vara jättekul.

Hur upplever du studentgig överlag?
– Det hör till favoriterna, helt klart. Studenter läser ju liksom, och tänker mycket. Så man behöver inte förklara lika mycket som man kanske behöver på andra ställen, ibland. Det är väldigt kul att jobba med studenter!

Jag har hört en del andra komiker prata om att det tycker det kan vara jobbigt att uppträda inför studenter, för de upplever att det är alltför studentikost. Du håller inte med?
– Jo, alltså, det är ju inte roligt att vara på nån sån här studentsittning, då skjuter man sig ju hellre. För då är ju folk bara fulla och ska hålla med sina sånger och skit, sånt är ju värdelöst. Men när studenter kommit dit för att bara kolla på stand-up – då är det kanon!

Vad är mer speciellt med Lundpubliken?
– Det är ju en stad med rikt kulturliv och visst att det är mycket studenter, men det brukar faktiskt komma folk i alla åldrar och titta.

Jesper Rönndahl talade i något sammanhang om en viss mentalitet i Lund där människor faktiskt går ut och upplever kultur när det händer saker i stan. Känner du igen det?
– Ja, verkligen! Det är bara att titta på biljettförsäljningen i Lund och jämför med Malmö, som ju är ungefär tre gånger så stort. I Malmö brukar det vara mycket trögare faktiskt. Så det ligger nog någonting i det där.

Du läste till SO-lärare för ett gäng år sedan. Om du skulle börja plugga någonting i dag: vad skulle det vara?
– Jag skulle nog plugga lite mer historia, det är väl det som känns roligast. Eller statsvetenskap kanske, har jag också redan läst lite. Eller så skulle jag kanske nörda in mig på nån religion-grej. Den typen av utbildning, antagligen.

Vart skulle du studera i så fall?
– Haha, nej på distans i så fall, så att jag kan plugga lite vartsomhelst. Jag går alltid lite grann i tankarna på att plugga lite, men det blir aldrig tid till det, liksom.

Vad tror du hade varit mest nyttigt för en stand up-comedian generellt att studera på universitet?
– Ja, det skulle väl vara retorik och sånt kanske – men det kan man ju redan så pass bra, så det känns ju lite onödigt. Om man gör min typ av grej så är nog samhällsvetenskap mest aktuellt, det är ju sådant jag läser varje dag, till exempel.

Har du något allmänt tips och råd till alla oss studenter där ute?
– Beror ju lite på vad man läser, men det är klart att man ska plugga, om man har tagit sig tiden att komma in på ett universitet.