Kvinnliga kodare från Lund får stipendium

- in Nyheter

Organisationen Pink Programming vill locka fler kvinnor till IT-branschen. För sitt arbete tilldelas nu organisationen ett stipendium av Lunds universitet.

IT-branschen växer sig allt större, men är fortsatt mansdominerad. Det är det dock många som vill att det ska bli ändring på.

Däribland finns Pink Programming. Organisationen fokuserar på att få fler kvinnor att intressera sig för programmering. För sitt arbete har nu Pink Programming tilldelats Lund University Fund for Open Source Software (Lufoss) – ett stipendium som syftar till att uppmuntra studenter att arbeta med öppen källkod.

Vanja Tufvesson, IT-konsult och grundare till Pink Programming, är glad över stipendiet och ser det som ett erkännande.

– Det känns jättebra! Vi jobbar med det här på fritiden, och lägger ner mycket tid på att det ska bli bra. Det betyder väldigt mycket att folk uppskattar det man gör, säger hon.

Locka fler kvinnor till IT-branschen
Grundarna till Pink Programming – Vanja Tufvesson, Tone Pedersen och Vibece Tengroth – har alla läst vid Lunds universitet. I dag arbetar de på olika platser i Sverige som utvecklare.

Tanken bakom organisationen är att locka in fler kvinnor i IT-branschen.

– Det hela började i somras med att vi skulle anordna ett programmeringsläger för kvinnor, men så blev det så stort att vi bestämde oss för att köra programmeringsträffar också, berättar Vanja Tufvesson.

Mångfald viktigt
Vanja Tufvesson förklarar att hon tycker det är viktigt med mångfald i alla sammanhang.

– Tillsammans åstadkommer man något mycket bättre. Genom att lära sig av varandra blir det inte sällan bättre resultat, och även mycket roligare att arbeta, säger hon.

Björn Regnell är professor i datateknik vid Lunds tekniska högskola och sitter i Lufoss jury och delade ut priset. Han håller med om att det är en snedvriden bransch som hade mått bättre av högre mångfald. Datateknik är den utbildning som har lägst antal kvinnor, med ett genomsnitt på fem procent.

– Det är stor brist på kvinnliga utvecklare, trots den höga efterfrågan. Det enda som är mer eftertraktat än en kompetent mjukvaruutvecklare är en kvinnlig sådan, säger han.