Lundastudenter trummar med linjal och penna för Rio

- in Kultur & Nöje

Tum tum pa. Så kan det låta när studenter gör musik med hjälp av skolmaterial. Det är också namnet på en tävling där studenter med hjälp av linjaler, hinkar, kollegieblock och kreativitet ta sig ända till Brasilien.

Onsdagskvällen gick i rytmikens tecken på Kårhuset. Då gjorde fyra lag om att bli Lunds bidrag i tävlingen Tum tum pa, som går ut på att skapa rytmer genom att använda skolattiraljer.

De som sedan vinner Sverige-tävlingen får kämpa mot lag från hela världen i Rio de Janerio i juni. Det är något som det trummande vinnarlaget från Lund, som består av Cecilia Leinar, Tone Pedersen och Victor Wattin Håkansson, är sugna på:

– Vi ska sätta Lund på världskartan!

Har ni tränat inför tävlingen?

– Vi har sett youtubeklipp med Tum tum pa och sett hur man kan få till det, säger medlemmen Tone Pedersen.

– Vi körde Michael Jacksons ”They don’t care about us”, säger Cecilia Leinar.

Nio städer deltar

Magnus Örn Berg, en av arrangörerna bakom tävlingen, tror att laget ligger bra till.

– Det är nio studentstäder som deltar och hittills har vi varit i Jönköping och Malmö förutom Lund. Men Musikhögskolan i Malmö var också riktigt grymma, så det kan bli en tuff kamp.

Tävlingen går ut på att trumma två låtar, en känd och en egen, med hjälp av skolmaterial. Juryn bedömer rytm, kreativitet och publikstöd.

Det svenska vinnarlaget får resa till Rio och möta 40 trummande lag i den internationella Tum tum pa-tävlingen för studenter i som avgörs den 3 juni.

Är det första gången en Tum tum pa-tävling arrangeras i Sverige?

– Ja, och i stora delar av Europa är det ovanligt. Men i Sydamerika är det en väldigt stor grej att göra musik av skolmaterial, säger han.

Flest ”likes” vinner

Det är på Facebook det händer. Den 18 april kommer Tum tum pa-tävlingen att lägga ut ett nytt event med youtube-klippen på de svenska deltävlingsvinnarna. Den grupp av de nio trumlagen som får mest ”likes” vinner resan till Rio de Janeiro.