LTH-studenten nominerad till ”årets IT-tjej”

- in Nyheter

För femtonde året i rad delas priset årets ”IT-tjej” ut av Microsoft. Myky Tran, civilingenjör-student i teknisk fysik, är en av de tio nominerade. Vinnaren utse den 15 mars på Universal Awards i Stockholm.

Att kvinnor är underrepresenterade i IT-branschen är ingen nyhet. Catharina Ljungberg, chef för Developer Experience på Microsoft, anser att det sedan länge har varit en utmaning för branschen att få in fler kvinnor. Men också att det är något som bör eftersträvas, då alla branscher enligt henne tjänar på att ha en mix av manliga och kvinnliga medarbetare. Priset årets ”IT-tjej” är en åtgärd för att snabba på utvecklingen åt ett mer jämlikt håll. Förhoppningen är att fler kvinnor ska få upp ögonen för branschen – och våga ta klivet in i en IT-karriär. Lundagård har pratat med Myky Tran som studerar teknisk fysik vid LTH och är en av de nominerade till priset.

Hur känns det?
– Det känns fantastiskt! Jag blev oerhört glad! Det känns alltid väldigt roligt att få veta att det finns andra som tycker att det jag sysslar med är betydelsefullt.

Berätta lite om dig själv.
– Jag är uppvuxen i Ängelholm och bor sedan tre år tillbaka i Lund där jag studerar mitt tredje år på Teknisk fysik vid LTH. När jag inte ägnar mig åt mina studier engagerar jag mig i en förening som heter “Pink Programming”. Det är en organisation som jobbar med att försöka skapa en jämställd IT-bransch genom att uppmuntra och inspirera fler kvinnor till att börja programmera.

Vilken är din syn på branschen ur ett jämlikhetsperspektiv?
– Min syn på branschen är att den är väldigt mansdominerad idag och jag tror en av de bakomliggande orsakerna är bilden vi tjejer får av branschen som unga. När jag var liten var det inte vanligt att tjejer uppmuntrades till IT, teknik och programmering. Detta tror jag speglar för hur branschen ser ut idag.

Vad är det bästa med IT?
– Haha, svår fråga! Men jag tycker det är väldigt kul med problemlösning och att få vara kreativ, samt att få se att ett problem kan lösas på många olika sätt.