Djingis Khan erövrade Stora salen

- in Spex

Sång, dekor, och agerande osar professionalism. Lundaspexarna har återigen tagit sig an det prestigefyllda spexet med vördnad och komisk tajming.

Publiken jublar av förväntning redan före föreställningen har inletts. Det är ingen nyhet att Djingis Khan är ett av Lundaspexarnas mest kända spex som de, sedan 59 år tillbaka, satt upp var femte år.

I Djingis Khans läger, i Mongoliets hjärta, sitter erövringslystna mongoler och inväntar blodtörstigt en ny erövring. Men deras tristess ändras redan i samma scen då en mystisk man, Jafar, erbjuder Djingis Khan en väg in till staden Samarkand – en enkel erövring – för en summa av tusen pistoler.

Vem skulle väl säga nej till ett sådant lockande erbjudande?

Handlingen i sig är enkel. Djingis Khan, hämmad av sina ryggsmärtor, överlåter erövringsuppdraget till sina slagskämpar till söner Djuchi och Djagatai.

Konflikter mellan sönerna flammar upp vid flera tillfällen, inte minst då de båda drabbas av köttsliga lustar för den vackra sultaninnan Sulitelma, eller när korsriddaren Persson vill sätta deras möjlighet att charma sultaninnan  på spel.

Det kan inte ha varit lätt för ensemblen att återigen ge liv till detta välkända spex som andas både traditionalism och intriger likt som på fars. Men de lyckades kombinera både historisk vördnad och framtidstänk. 

Det är tydligt att de har lagt stor vikt vid att skriva ett manus med nutidsaktuella kulturella referenser för att motverka spexets ålderdomliga aura. Flera dialoger kretsar kring genusacceptans och frågor rörande religionstillhörighet – och uppsättningen lyckas även på sådant sätt visa publiken viktiga budskap.

Spexet bjuder på häpnadsväckande skönsång, påkostad dekor, och inlevelsefullt agerande.  Klassikern Härjarevisan möts med stor entusiasm från publiken och det märks att ensemblen förberett sig mycket väl inför just det numret.

En oväntad höjdpunkt under kvällen blir när böneutroparen intar scenen och sjunger mer oerhörd inlevelse om sin situation. Hans sångnummer får publiken att utbrista i ett hejdlöst skratt och de tycks inte få nog av den.

Men spexet är inte felfritt. I flera fall känns tyvärr de nutidsförankrade skämten lite väl krystade, som när de refererar till Leif GW och Göran Persson. I förhållande till spexets genomgående höga underhållningsnivå känns vissa skämt lite väl banala.

Men det är bara en liten plump i protokollet. Hatten av för Lundaspexarnas prestation. För personen som älskar historiska erövringshistorier kryddade med publikfriande ordvitsar i stil med ”över-Trump” är Lundaspexarnas Djingis Khan perfekt.

Bästa sång: ”Härjarvisan” (väldigt synkat med sång och dans)
Bästa klädnad: Djingis Khans shaman, Slem Lung Pai (väldigt iögonfallande)
Bästa citat: ”Mera sus i slöjan girls!” (Väldigt hett)

Lundaspexarnas Djingis Khan

När:
Torsdag 28/4 kl 19 – PREMIÄR
Fredag 29/4 kl 19
Lördag 30/4 kl 17 och 20
Söndag 1/5 kl 16 och 19

Var: Stora salen i AF-borgen

Pris: 160 kronor ordinarie pris och 120 kr för medlemmar i Studentlund. Köps på www.biljett.studentlund.se. Därefter kan du köpa biljetter på Studentinfo i AF-borgens foajé (046-38 49 49), eller i dörren fr o m en timme innan varje föreställning.