Fittmössor möttes av glada leenden

- in Nyheter
@Tindra Englund

I går uppmärksammades internationella kvinnodagen runt om i Lund. På Stortorget samlades en mängd olika organisationer vid tretiden under parollen ”Feminism är bra för alla ”.  

– I dag samlas kvinnor över hela världen, vi samlas för att vi är starkare tillsammans, säger Sara Bodelsson som  var där som representant för organisationen Svalorna i Bangladesh.

En av de som höll tal på torget var Leonora Xhika från Tomelilla som vädjade till folk att behandla kvinnor på ett rättvist sätt.
– Jag är här för att mitt hjärta gör ont och jag vill att kvinnor ska sluta vara tysta och i stället säga ifrån, säger Leonora Xhika.

Efter tal och körsång gick sedan demonstrationståget under skallande slagord runt Lunds inre stadskärna.  Många av deltagarna bar även de rosa mössorna som i samband med kvinnomarscherna i USA gjort sig kända som pussyhats eller på svenska ”fittmössor”.

 ”Who run the world? Girls!”
– Jag är här i dag för att jag vill gå i solidaritet med världens kvinnor. Vi går för alla lågbetalda sjuksköterskor, för alla våldtäktsoffer och för alla kvinnor som misshandlas i sina hem, säger studenten Charlotte German.

”Vägra vara vacker, vägra vara smal, vi vill inte ha era jävla ideal! ” Slagorden handlade dels om rätten till lika lön men också att ett nej är ett nej och flera av de som gick med i tåget var yngre tjejer i högstadieåldern. Totalt var det cirka 170 personer som deltog i demonstrationen.
– Jag skulle vilja se lika löner och att det blev strängare straff för våld mot kvinnor, säger Pauline Mengel som var på tillfälligt besök i Lund.

Glatt bemötande
Till skillnad från många andra demonstrationståg möttes demonstranterna av glada leenden och uppmuntrande tummen upp av allmänheten.

Även de poliser som följde demonstrationståget tyckte att det var ett ovanligt glatt och engagerat demonstrationståg.
– Man ser att de som går här verkligen brinner för feminismen och kvinnofrågorna, säger Karin som arbetar som polisassistent i Lund.

Trots att kvinnor var i tydlig majoritet hade även en del män anslutit sig till demonstrationen.
– Jag är här eftersom vi lever i ett patriarkat och det är något som jag anser är dåligt och därmed viktigt att protestera mot, säger Olof Björk som studerar juridik vid Lunds universitet.

Arrangörer för demonstrationen var: Kvinnojouren Lund, Tjejjouren i Lund, Zonta, Noomi, Tillsammans för Lund, Soroptimisterna, Svalorna Indien Bangladesh, Svenska Kvinnors Vänsterförbund och organisationen Freethem.