USA:s studenter hoppas fortfarande

- in Nyheter
@Lundagård

Barack Obama utlovade stora förändringar i sin valkampanj. Många av löftena var riktade till studenter. Men ett år efter att han tillträdde har inte mycket hänt.

Lundagård har besökt Seattle på USA:s liberala västkust och mött både besvikelse och förhoppningar.

Barack Obama vill åstadkomma stora förändringar i USA. Han ska bland annat förbättra den dåliga ekonomiska situationen och reformera sjukvårdsförsäkringen genom en ny hälsoreform.

Utöver detta har han utlovat mycket till landets studenter, en av Obamas viktigaste väljargrupper. Bland studenterna i Seattle i den demokratiska delstaten Washington finns en besvikelse över hur presidenten har skött sitt första år.

– Obama har inte gjort så mycket än. Jag tror det beror på att USA är för konservativt. Även om han själv vill förändra något så måste förslagen gå genom många instanser innan de kan bli verklighet. Vad som ses som liberalt här anses konservativt i andra länder, säger Evan Herbst, doktorand i datavetenskap på University of Washington i Seattle.

Obama har bland annat lovat att underlätta ansökningsprocessen för ekonomiskt stöd och att förbättra forskningsmöjligheterna för högskolestudenter.

Han har också lovat att alla amerikaner ska få det lättare att ha råd med högskolestudier. Detta ska ske genom införandet av den så kallade ”American Opportunity Tax Credit”, som ska göra de första 4 000 dollarna av studieavgifter gratis.

 

Flera löften ska infrias

Många av löftena har fortfarande inte uppfyllts och gällande ”American Opportunity Tax Credit” har Obama varit tvungen att kompromissa. 4 000 dollar gratis studier har fått bli 2 500.

Camille Samujh är uppvuxen i en stad några mil utanför Seattle. Nu pluggar hon biologi i Philadelphia med siktet inställt på att bli läkare. Hon har förståelse för att processen med att infria löftena till studenterna tar tid.

– Ekonomin och sjukvårdsfrågan är grunden som allt bygger på. Nu är allt i spillror. Grunden måste lagas först innan andra problem kan lösas. Det blir ju inte lättare av att det pågår krig samtidigt, säger hon och tillägger:

– Obama har blivit kritiserad av många men jag tycker han gör sitt bästa med att lösa alla de problem som Bush-administrationen skapade. Vi hade redan nått botten med Bush, så det kan i alla fall inte bli sämre.

Mikael Sundström är lektor på statsvetenskapliga institutionen på Lunds universitet och undervisar i internationell politik. Han tycker att förväntningarna på Obamas första år har varit för höga.

– Vi måste köpa att han inte har åstadkommit så mycket än och inse att det kommer ta tid. Många har säkert blivit besvikna eftersom de har haft för höga förväntningar, säger han.

Hälsoreformen ett måste

Enligt Mikael Sundström är det viktigt för Obama att nu visa konkreta resultat inför framtiden. En punkt som ligger högt upp på dagordningen är hälsoreformen.

På julafton togs ett stort steg framåt när senaten röstade igenom en version av reformen. Mycket arbete återstår dock fortfarande.

– Demokraterna får det svårt att behålla alla sina senatorer i senatvalet nästa år. Obama måste därför få igenom den definitiva hälsoreformen innan valet, säger han.

Camille Samujh är förhoppningsfull inför sin framtid som student med Obama som president.

– Jag som är på väg in i läkarbranchen känner mig ganska förvirrad nu med alla förändringar som han vill göra i mitt område med hälsoreformen. Idéerna ser bra ut på papper och nu är frågan hur de ska kunna förverkligas. Det är spännande tider och jag är förväntansfull inför framtiden. Jag tror på Obama, säger hon.

Trots kritiken mot hur Obama har skött sitt första år, så har även Evan Herbts sina förhoppningar. Presidenten har nämligen lovat att fördubbla stödet för forskande doktorander inom bland annat teknologi, något som i allra högsta grad kommer att påverka Evan Herbsts studier.

Det är ännu ett löfte som Obama inte har hunnit uppfylla men Evan Herbst menar ändå att han är villig att ge presidenten mer tid.

– På sikt tror jag att Obama kommer att lyckas med att hålla många av sina löften till studenterna, säger han.

Text & Foto: John Nordh