”Helger ska inte användas till obligatoriska moment”

- in Kår, Nyheter

Kristoffer Danielsson är vice ordförande på Teknologkåren och ansvarar för utbildningsbevakning och utbildningspolitiska frågor. Han säger att han är väl medveten om att arkitektstudenterna har haft alltför hög arbetsbelastning på sina kurser.

Kristoffer Danielsson är vice ordförande på Teknologkåren
Kristoffer Danielsson är vice ordförande på Teknologkåren

– Studenter som läser på heltid ska, precis som personer som jobbar heltid, ha högst fyrtio timmars arbetsvecka. CSN täcker obligatorisk undervisning på heltid, men inte mer. Helger ska inte heller användas till obligatoriska moment, även om enstaka tentor kan läggas på lördagar. Söndagar ska vara helt fria.

Hög kvalitet

Kristoffer Danielsson förklarar att det finns en tradition av högt arbetstempo på arkitektutbildningen.

– Det ser vi på kåren som positivt. Läraren har fått mycket positiv respons från studenter också. Men man bör hålla sig inom ramen för 40 timmars vecka, säger han.

Vad har ni på kåren gjort för att lösa problemet?

– Kåren har tillsammans med arkitektprogrammets studieråd jobbat med LTH:s ledning och diskuterat med både skolchef och rektor. I en av kurserna lyckades vi minska på timmarna. Tillsammans med studenterna bedömde vi därefter att det såg okej ut. Det är en process när man ska förändra en eller flera kurser, som på andra plan håller en väldigt hög kvalitet. Vi vill inte plocka bort några moment, det skulle vara ofördelaktigt för studenterna.

Text: Stina Linde