”Kvaliteten fakulteternas ansvar”

- in Debatt

Ett oberoende organ som bevakar studenternas rättigheter kan vara en god idé, men det får inte förändra den befintliga ansvarsstrukturen.

Det skriver Tarmo Haavisto, chef för sektionen Student och utbildning vid universitetet.

I en debattartikel i Lundagård nr 9/09 skriver Christian Stråhlman, ordförande för Lunds universitets studentkårer, om de nya riktlinjerna för relationen mellan Lunds universitet och universitetets studenter, den så kallade rättighetslistan. Riktlinjerna fastställdes av universitetsstyrelsen i december 2008.

I sin artikel nämner Christian Stråhlman att rättighetslistan har varit värdefull för det gemensamma arbetet som universitetet och kårerna driver för att säkerställa att goda relationer råder i alla kontakter mellan myndigheten och studenterna. Han betonar dock att det finns ett behov av bättre uppföljning och kontroll när det gäller tillämpning av regelverket inom universitetet. Vidare skulle rättighetslistan få ett bättre genomslag om det skulle finnas ett särskilt forum för oberoende granskning av enskilda ärenden och tolkning av riktlinjernas innebörd såsom det finns på Göteborgs universitet.

När det gäller universitetsgemensamma organ för

tillämpning och uppföljning av riktlinjerna diskuterades det, under förberedelsearbetet inför rättighetslistan, behovet av en gemensam betygsombudsman. Man kom dock fram till att det skulle bäst tas hand om på områdesnivån.

En sådan ombudsman finns redan på Lunds tekniska högskola.

Rättighetslistan är ett ramverk för bedömningar och ställningstaganden. Ifall studenten är missnöjd på det sättet som riktlinjerna tillämpas ska man vända sig till ansvarig prefekt eller till ledningsansvariga för ett utbildningsprogram. Man kan som student även via sin studentkår vända sig till områdesledning eller till rektor.

Vidare har studenterna tillgång till studentkårernas studentombud. På nationell nivå finns sedan Högskoleverket som tillsynsmyndighet.

Det stämmer att Lunds universitet saknar en gemensam brevlåda dit en enskild student själv direkt kan vända sig för en bedömning om man upplever att rättighetslistan har åsidosatts. Ifall ett sådant organ inrättas även vid universitetet är det viktigt det att inte förändrar den nuvarande ansvarsfördelningen där det är fakulteterna som har ansvaret för utbildningens kvalité och genomförandet. Det ska även i fortsättningen vara korta beslutsvägar och en nära koppling mellan utbildningens

genomförande och tolkning och tillämpning av regelverket.

Det kan därutöver finnas utrymme för en central kommitté som ska se till att universitet lever efter sina egna riktlinjer och som även kan handlägga direkta klagomål från studenterna, men debatt angående införandet av ett sådant organ är i nuläget i sin linda.

Tarmo Haavisto
Chef för sektionen Student och utbildning
Lunds universitet