Historisk vinst för Jesperspexet: Rekordseger på spex-SM

- in Nyheter, Spex

Ett spex från Lund har vunnit spex-SM för första gången. Under tävlingen som gick av stapeln i Linköping kammade Jesperspexet från Lund hem titeln Sveriges bästa spex med sin uppsättning av föreställningen ”Marie Curie”. Dessutom vann de bästa manus, bästa musikaliska framträdande, bästa regi- och skådespel samt bästa omstart, vilket är rekord i antal vunna kategorier.

– Det känns jätteroligt! Spex-SM 2012 vann vi ingenting så vi hade väldigt låga förväntningar när vi åkte dit, så det var väldigt roligt, säger Johanna Trapp, pr-ansvarig för Jesperspexet.

SM i spex är en tävling som i vanliga fall anordnas vart femte år sedan 2002, men årets SM är det första sedan 2017, då Stockholms Kårspexet tog hem vinsten. Sex olika städer deltog i helgen med varsitt framträdande, däribland Luleås Lulespexet som i år vann kategorin bästa scenografi och Göteborgs Filosofspexet som fick specialpriset mest oförglömliga spex.

– Det var ju en ganska lång paus under corona, så det är kul att det har kommit igång igen och också kul att se andra städers spex. Det var kul att få visa upp Lundaskolan och den sidan eftersom det skiljer sig lite från de andra, säger Johanna Trapp.

Lundaskolan utmärker sig då publiken applåderar för att se repliken upprepas tills ett omtag ges, till skillnad från exempelvis Uppsalaskolan. Där ropar i stället publiken kommandon om hur repliken ska omtas.

– Det är såklart väldigt kul och vi är stolta över alla som deltagit och gjort vinsten möjlig, säger Jesper Snoeck, ordförande för Jesperspexet.