Stor uppslutning när Röda Korsets ordförande gav svar på tal

- in Nyheter
@Lundagård

Bengt Westerberg, Röda Korsets hårt kritiserade styrelseordförande, besökte Lund och AF-borgen under tisdagskvällen för att svara på frågan: Är Röda Korset i kris?

Bengt Westerberg tyckte, föga förvånande, att så inte var fallet. Under kvällen, som anordnades av UPF, Utrikespolitiska föreningen, och Röda Korsets ungdomsförbund, gav Westerberg intrycket av ta kritiken med ro och hade i stället en del egna kängor att dela ut.

Han inledde föredraget på café Athen med att prata om den senaste tidens skriverier och de lögner han anser har spridits i medier.

Mediedrev med felaktiga påståenden
– Det har varit tillåtet att påstå vad som helst om Röda Korset ett tag nu, sade han och menade att organisationen utsatts för ett mediedrev med felaktiga påståenden och vinklade nyheter sedan det förra våren avslöjades att Röda Korsets förre kommunikationschef Johan af Donner, svindlat organisationen och Cancerfonden på miljontals kronor.

Efter det avslöjandet har bland annat Westerberg själv kritiserats för sitt höga arvode som styrelseordförande. Men han markerade särskilt att de insamlade pengarna inte hamnar i hans ficka.

Vad säger du till alla dem som tvekar till att skänka pengar till Röda Korset efter de senaste skandalerna?
– De pengarna når i mycket hög grad fram. Jämfört med andra organisationer ligger vi bra till och inte ett enda öre går till mitt arvode, sade Bengt Westerberg till Lundagård.

FP-ledaren har blivit styrelseproffs
Den vältalige före detta FP-ledaren som kallats ”styrelseproffs” för sitt engagemang i ett flertal olika styrelser, bland andra för Linköpings universitet och Finansinspektionen, styrde efterhand in föredraget på Röda Korsets verksamhet och framtid.
– Röda Korset behövs ännu mer i dag än när organisationen grundades för 150 år sen, menade Westerberg.

Förutom arbetet i krigshärdar med betydligt fler civila offer än någonsin tidigare, ser han också hur Röda Korset fortsätter med frivillig social hjälp även i välfärdsstater. I Sverige handlar det om en slags hemtjänst för äldre som är ensamma och isolerade i hemmet.

 

DSC08897Olyckligt språkbruk
Sin egen framtid ser han ljust på, trots krav på avgång från olika håll.
– Det är fler som vill att jag stannar kvar och jag känner att jag har stöd från organisationen, förklarade han.

UPF:s vice ordförande, Joakim Henriksson, var nöjd med kvällen som lockade ett hundratal personer. Han berättade att UPF sedan ett år tillbaka haft en stående inbjudan till Westerberg. Det var en ren slump att han tackade ja när han var som mest på tapeten.

En av dem som satt i publiken var Emelie Kärre.
– Det var intressant att höra den högste förtroendevalde förklara sig men han kanske använde ett olyckligt språk, sa hon och syftade på att Westerberg kallade de stater där Röda Korset ännu inte har en nationell gren, för ”några få obetydliga”.

Text: Dajana Kovacevic
Foto: Isabel Nilsson