Nedläggning slår hårt mot studenter

- in Nyheter

I tisdags meddelade storföretaget Astra Zeneca att man lägger ner sin forskningsverksamhet i Lund. Nedläggningen slår hårt mot de anställda, men också mot universitetets studenter som nu kommer att möta en tuff framtida arbetsmarknad.
– Omedelbart är det en väldig nackdel, säger rektor Per Eriksson.

Rektor Per Eriksson. Foto: Arkiv/Daniel Polberger
Rektor Per Eriksson. Foto: Arkiv/Daniel Polberger

När nu storföretaget Astra Zeneca väljer att lägga ner sin verksamhet i Lund riskerar 900 anställda att bli av med sitt jobb. Men det påverkar givetvis också dagens studenter som går miste om framtida jobbtillfällen.
– Det får en negativ effekt eftersom det blir färre arbetsplatser för våra nyexaminerade, säger Per Eriksson, men förklarar samtidigt att han trots situationen ser ljust på framtiden:
– På sikt kan det komma något spännande ur det här. Nu gäller det att hitta nya partners att samarbeta med. Vi planerar bland annat att bjuda in danska aktörer.

”Ingen större skillnad”
Anders Axelsson, rektor på Lunds tekniska högskola, har i Skånska Dagbladet uttryckt sin oro och konstaterat att det avbrutna samarbetet kan ställa till problem.

I dagsläget har studenter på universitetet bland annat möjligheten att utföra sitt examensarbete tillsammans med läkemedelföretaget Astra Zeneca. Men denna möjlighet blir de nu av med.

Thomas Hellmark som är programdirektör på Biomedicinska fakulteten tonar dock ner oron. Han förklarar att nedläggningen inte kommer ha någon större effekt för fakultetens studenter.
– I dagsläget är det bara ett fåtal studenter som söker sig till Astra Zeneca när de skriver sitt examensarbete. På så sätt blir det ingen större skillnad för dem som studerar hos oss i dag, säger han.

Men även Hellmark tror att nedläggningen i framtiden kommer att skapa en tuffare situation för de nyexaminerade studenterna som ger sig ut för att leta anställning.
– De som nu förlorar sitt jobb hos Astra Zeneca är betydligt attraktivare på arbetsmarknaden än våra studenter, så kortsiktigt kommer detta att innebära ett stopp i arbetsmarknaden, säger han.

Text: Anders Norrman
Foto: John Nordh