Kungaboksförfattare vill ha debatt om monarkin

- in Kultur & Nöje

På torsdagskvällen bjöd studentafton in till ett samtal om kungahuset och journalistiken efter de senaste veckornas uppståndelse kring hovet. Inbjudna var författarna Thomas Sjöberg och Cecilia Modig, båda med erfarenhet av kontroversiell kungajournalistik.

– Medierna har inte tagit kungen på allvar, menade Sjöberg.

Rubriken för torsdagskvällens samtal i en nästan fullsatt Tegnérs matsal i AF-borgen var “Statschefen och den tredje statsmakten”. Syftet var att diskutera förhållandet mellan hovet och media.

Men ganska snart kom samtalet i stället att handla om de pikanta detaljer om kungens leverne som nyligen kommit fram i boken Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken.

Egentligen inga nyheter

Huvudförfattaren Thomas Sjöberg läste högt ur ett avsnitt av boken som beskriver dekadenta fester i samband med Formel 1-tävlingen i Anderstorp 1975.

Cecilia Modig påpekade att dessa utlevelser egentligen inte var några nyheter och läste i sin tur från artikeln Kungen och prostitutionen som utkom 1977 i Pockettidningen R, som Modig då var chefredaktör för.

Media värnar relationen med hovet

Panelen verkade enig om att skälet till att det inte grävts i detta tidigare är att svenska media är angelägna om att ha en god relation till hovet. Möjligheten att få en pratstund med någon ur hovet kan betyda mycket i upplagesiffror och pengar.

– Kungahuset försörjer mycket journalistik, menade Modig.

Thomas Sjöberg var angelägen om att hans bok inte skulle uppfattas som en attack mot monarkin som statsskick. Syftet var att visa att kungen är obekväm i sin roll som Sveriges statschef.

”Kungens är en politisk maktfaktor”

Moderatorn för kvällen, Sydsvenskans kulturchef och tidigare Lundagårdsredaktören Rakel Chukri, undrade hur författarna hade resonerat kring de intima detaljer om kungens privatliv som avslöjas i boken.

Sjöberg menade att kungens roll som representant för Sverige berättigade en granskning av det som kan vara komprometterande för honom:

– Kungen är en politisk maktfaktor. Vi har tagit honom på allvar.

Vill ha granskning

Thomas Sjöberg påpekade också att dessa avslöjanden bara utgör hälften av boken.

Den första delen behandlar kungens familj och uppväxt. Han medgav emellertid att delarna inte var helt integrerade:

– Vi har ett övergångsproblem mellan del ett och del två.

Rakel Chukri undrade vad dessa avslöjanden skulle komma att leda till.

Thomas Sjöberg hoppades att debatten skulle komma att handla om ämbetet som sådant.

Han hoppades också, trots att han insåg svårigheterna, på en granskning av hur apanaget används.

Cecilia Modig trodde att hovets förlorade glans på sikt skulle leda till monarkins sönderfall.

– Snart måste det framstå som så absurt det är, sa hon.