Universitet gör upp i frågekamp

- in Studentliv
@Gustaf Eriksson

Är du sugen på att försvara Lunds ära inför hela svenska folket?

Nu har du chansen. I vår tävlar fyra lärosäten upp i en specialversion av SVT:s Vem vet mest.

Det kommer att gå hett till i Vem vet mest-studion i vår. Det tror i alla fall castingasnvarige Daniel Mentzer.

– Vi ville sänka medelåldern bland tävlingsdeltagarna och dessutom tyckte vi att det skulle vara roligt att ha med studenter. Studenter brukar vara duktiga, och nu får de chansen att visa vad de går för på riktigt, säger han.

Fyra av landets största lärosäten har bjudits in till tävlingen.

I vår kommer Lunds universitet att ställas mot universiteten i Uppsala, Umeå och Linköping.

– Från början ville vi få med alla lärosäten, men det hade vi inte plats för. Vi har försökt få så stor geografisk spridning som möjligt, säger Daniel Mentzer.

Få kvinnor

Anmälningstiden går ut vid midnatt på måndagen, och hittills har omkring 250 studenter förklarat sig villiga att delta.

Intresset från Lunds universitet var från början svalt, men nu har anmälningarna börjat strömma in även från södern. Ett stort problem återstår dock, enligt Daniel Mentzer.

– Vi har väldigt få kvinnliga sökanden och det är ett jätteproblem. Det gäller inte bara detta program utan frågesporter generellt. Det går ungefär åtta-nio män på varje kvinna som söker, säger han.

Varför är det så?

– Säg det, vi har inget bra svar på det. Men vi arbetar med det hela tiden och därför vill vi särskilt uppmana kvinnliga studenter att söka till universitetskampen.

10 000 och äran

Alla studenter som anmäler intresse kommer att bli utsatta för ett första allmänbildningstest på telefon. Utifrån det väljs tolv deltagare ut från varje universitet. I en första omgång möts de tävlande från de olika universiteten för att vaska fram tre representanter till finalomgången. En segrar får äran och

10 000 kronor.

– Vi lägger oss inte i taktiken, men det kanske kan bli så att lärosätena samarbetar och fördelar frågor till de andra universiteten, säger Daniel Mentzer.

Hur ser ni på risken att detta orsakar en fientlig stämning mellan universiteten?

– Jag tror inte att det kommer att ske. Det är ju en lek och man får ta det för vad det är.