KULTURREDAKTIONENS TORSDAGSTPS: Termiter, punk och bedrägerier

Kulturredaktionens torsdagstips återvänder efter några månaders frånvaro! Denna torsdag har redaktionen sett SVT-dokumentärer om bedrägerier och punk, begett sig till Malmö Konsthall och haft ett kärt musikaliskt återseende.

Leif Holmstrands verk ”Human Behavior”
på Malmö Konsthall. Foto: Helene Toresdotter.

Termiter på Triangeln

Ett stenkast från Triangeln ligger Malmö Konsthall. I helgen inleddes årets första utställning, Termiternas liv: Slutet, där Leif Holmstrand utforskar skräck och queerhet i tunga, virkade klädnader, övertecknade boksidor och dubbelexponerade fotografier. Passar utmärkt att besöka med en intellektuell dejt eller som tidsfördriv när tåget är försenat, det är gratis!

Malva Crona

Punx not dead

2017 släpptes Eran, en dokumentärserie i tre delar om den svenska punkscenen. Av någon outgrundlig anledning försvann serien efter relativt kort tid från SVT play. Nu har något geni på SVT äntligen kommit ihåg att återpublicera serien i sin helhet, om än så bara fram till den andra augusti senare i år. Ta chansen, medan den ännu finns, att se en av de bästa svenska musikdokumentärer som gjorts!

”Eran – punk i tre delar”. Foto: SVT.

Isak Aho Nyman

”Uppdrag granskning – Bedragarna”. Foto: SVT.

Bedrägeri under lupp

Reportern Diamant Salihu beviljas inträde i telefonbedragarnas vardagsrum. Han åker till Marbella och möter en liga som till vardags lurar pensionärer på pengar. I utbyte mot anonymitetslöfte tillåts Salihu packa med filmkameran. När UG låter en bankchef ta del av ögonblicket som ”Margareta” luras av sina samtliga sparpengar och bankchefen till slut behöver torka tårarna, blir en svårförglömlig scen.

Malte Huitfeldt

Omslaget till Beth Gibbons nya singel ”Floating
on a moment”. Foto: Domino recordings.

Åter till Portishead

Under 90-talet steg bristolgruppen Portishead till världsstjärnestatus med sin ömma version av trip-hop. Tack vare det glada 20-talets vurm för allt vad 90-tal heter har musikstilen fått en liten revival, men Portishead har inte vågat sig ut i rampljuset på över tio år. Nu dyker dock bandets sångerska Beth Gibbons upp med en singel och senare i vår en skiva. Är det bra? Absolut, men framförallt är det oerhört nostalgi-trevligt att äntligen få höra hennes hesa stämma igen.

Isak Aho Nyman