KULTURREDAKTIONENS TORSDAGSTIPS: Rymdinvasion, Nordirland och kulturkritik

Lundagårds kulturredaktion är tillbaka efter två veckors uppehåll och börjar försiktigt sträcka på sig likt magnolieblommorna framför universitetshuset. Denna sprudlande vårvecka tipsas det om kinesisk Sci-fi, irländsk dokumentär och amerikansk kulturpodd.

Zine Tseng som Young Ye Wenjie i ”3 Body Problem” Foto: Maria Heras/Netflix.

Rymdepos i laboratoriemiljö

I den (relativt) nya Netflix-serien ”3 Body Problem” får vi följa ett gäng fysiker när de spelar VR-spel och försöker lista ut hur ett planetsystem med tre solar kan göras stabilt. Visst låter det lite träigt, men faktum är att serien baserad på den kinesiska författaren Liu Cixins succéroman med samma namn lyckas vara både medryckade och tankeväckande. Särskilt starkt skiner seriens skildringar av kulturrevolutionen i Kina, och hur en karaktärs erfarenheter av den får konsekvenser för hela mänskligheten.

Isak Aho Nyman

Foto: BBC

Nordirland inifrån

Det har gått 26 år sedan ett avtal om fred slöts i Nordirland, men konflikten sätter fortfarande djupa spår. Den brittiska dokumentärserien Det var en gång ett Nordirland (2023), som nu finns på SVT Play, försöker i fem delar skildra livet under åren då mord, bombdåd och våld blev vardagsmat för befolkningen. Genom att använda både offer och gärningsmäns personliga berättelser, tillsammans med omfattande arkivmaterial, kommer konflikten närmare än någonsin.

Vera Svahn

Foto: The New Yorker.

Triss i kritik

De tre New Yorker-skribenterna Alex Schwartz, Naomi Fry och Vinson Cunningham avhandlar varje vecka ett samtidsrelevant ämne med en trevlig blandning av expertis, trams och analys i podden Critics at Large. Allt från Barbie och stand-up till kritikens natur och cringecore sätts under lupp. De tre kritikerna pratar med en slags neurotisk självsäkerhet som bara en kulturskribent från New York kan få till, och som i sin tur kan inge ett märkligt slags lugn hos en lyssnare som vill drömma sig bort från regniga Skåne till staden som aldrig sover.

Isak Aho Nyman