”Vi är här för att lära oss”

- in Studentliv

För studenten kan det underlätta inlärningen. Men många föreläsare är rädda för att det ska missbrukas. Juridikstudenten Christian Börjesson blev nekad att spela in en föreläsning med diktafon.

– Det är störande. Man vet inte vad som gäller, säger han.

Om man kunde få höra föreläsningen om och om igen, så skulle det underlätta pluggandet. Så resonerade Christian Börjesson och tog med sig en diktafon till sina föreläsningar i juridik.

– Man är lite disträ ibland och då är det skönt att kunna lyssna på föreläsningen igen, säger han.

På en föreläsning i mitten av januari stötte Christian Börjesson på patrull.  Innan han skulle bege sig till sin plats, lade han fram diktafonen vid skrivbordet där Per Samuelsson, professor i bankrätt, stod och föreläste.

– Då sa han till mig: ”Du glömde något. Den där får du inte ha”, säger Christian Börjesson.

I pausen frågade han varför. Per Samuelsson svarade att han hade förståelse för att Christian ville spela in, men att hans egna personliga skäl vägde över.

”Vill inte av integritetsskäl”

Det var andra gången Christian Börjesson blev nekad att spela in en föreläsning. Christian Börjesson förklarar att han köper Per Samuelssons resonemang men tycker ändå inte det kan ligga som hinder.

– Jag tycker att man ska få spela in. Vi är här för att lära oss. Känner föreläsaren sig obekväm med det får han eller hon helt enkelt jobba på det.

Per Samuelsson säger att det är många som har frågat honom om det går bra att spela in hans föreläsningar.

– Men det vill jag inte av integritetsskäl. Det har varit situationer då det missbrukats som jag inte vill gå in närmare på.

På vilket sätt kan det missbrukas?

– Det kan du nog själv tänka ut. Man kan ju klippa och klistra hur som helst i det där.

På vilket sätt studenter agerar tycker Per Samuelsson också spelar in.

– När de något sena, nonchalant går fram och lägger diktafonen på skrivbordet, det tycker jag är för utmanande.

Obehagligt att bli inspelad

Några veckor efter händelsen ser Christian Börjesson inte så allvarligt på saken. Han kommer att fortsätta spela in föreläsningar. De flesta lärare har inget emot det och sitter han långt fram i salen kan han sätta på diktafonen utan att fråga. Dock tycker han det hela är lite störande.

– Man vet ju inte vad som gäller, säger han.

Professor Per Samuelsson föreslår att universitetet ska ta ställning i frågan, men betonar att enligt SULF, Sveriges universitetslärarförbund, är det många lärare som tycker det är obehagligt att bli inspelade. Själv har han ett annat förslag på lösning.

– Det finns ju ett mikrofonssystem i salen som man skulle kunna använda. Filerna kan då låsas och bli möjliga att ladda hem som mp3-format via nätet.