Gangsterromantik, gängmord och opportunistiska advokater på Studentafton

- in Recension, Studentafton

Kampen mot gängkriminaliteten stod på agendan när åklagare Lisa dos Santos tog plats i en av Studentaftons karakteristiska röda läderfåtöljer i måndags (27/3). Med på scen för att lotsa samtalet, var Expressens biträdande chefredaktör och tidigare Lundagårdsredaktören, Karin Olsson.

Lisa Dos Santos.
Foto: Sara Berntsson

Lisa dos Santos blev rikskänd 2019 när hon publicerade debattartikeln Gangsterromantik styr gängens advokater i Aftonbladet. I artikeln beskyller hon brottmålsadvokaterna för att anamma gängens stil och retorik, på bekostnad av sin juridiska integritet. Etiken skjuts ned för att hämta status och pengar.

Reaktionerna från advokatsamfundet lät inte vänta på sig.

För publiken i Lilla salen i AF-Borgen berättar hon att hon blev nedringd av varenda kvälls- och dagstidning i Sverige. I TV4 fick hon debattera mot Advokatsamfundets ordförande. Lisa dos Santos beskylldes för att generalisera: Alla advokater är faktiskt inte stygga! Ett strategiskt knep från Advokatsamfundets sida, menar Lisa dos Santos. En fokusförskjutning – precis som i rättssalen.

Karin Olsson frågar om inte Lisa någon gång själv har varit frestad av advokaternas saftiga arvoden och övervägt att byta sida. Lisa dos Santos skakar på huvudet.

– Jag är lojal mot sanningen.

Näst på tur på aftonens dagordning är Lisa dos Santos nyligen utkomna bok ”Älskade bror” (som finns att köpa i entrén om publiken önskar att fördjupa sig, vilket Karin Olsson uppmuntrar alla att göra).

Titeln anspelar på hur gängmedlemmarna talar med varandra. Lisa dos Santos härmar dem med glättig ton: “Älskar dig bror!” “Skulle dö för dig bror!”

Boken kretsar kring en mordutredning. En kropp hittas mitt på Årstabron: halva kroppen i city, halva i orten.

Nyckeln till utredningen kom som en skänk från ovan, i form av ett samtal från FBI – en pulshöjande upplevelse, berättar Lisa dos Santos. Hon fick ta del av topphemligt material. Chattjänsten Anom, som användes flitigt av gängen i tron att det var ett idiotsäkert kommunikationsverktyg, var i själva verket en trojansk häst, iscensatt av FBI. I Anom kunde dos Santos följa precis hur konversationerna hade gått när mordet planerades.

– Vad var det för värld du fick blicka in i? frågar Karin Olsson.

Karin Olsson (t.v.) och Lisa Dos Santos (t.h.)
Foto: Sara Berntsson

Lisa dos Santos berättar att hon framför allt slogs av råheten och obryddheten med vilken man beslutade att någon skulle dö.

– ”Kan du knäppa honom imorgon?” ”Ja visst, jag kan ta honom på vägen hem”.

Sakligheten med vilken Lisa dos Santos redogör för innehållet uppskattas. Inget true-crime-eskt dramatiserande – det vore bara osmakligt. Det koncisa återberättandet gör dessutom saken mycket obehagligare.

Studentfrågorna avslutar aftonen, enligt tradition. Samtliga frågor handlar om olika sätt att kunna få bukt med gängkriminaliteten.

Ett axplock av Lisa dos Santos åtgärdsförslag: Gör det svårare för gängen att hantera sina pengar, överväg att göra om advokatsystemet så att gängen själva inte får välja vilka som ska försvara dem, höj inträdes- och kvalitetskraven för advokater, utöka övervakningen på allmänna platser, kriminalisera medlemskap i gängen och försumma inte de förebyggande åtgärderna – långa straff biter endast om lagföringsfrekvensen är hög.

Det är tydligt att Karin Olsson tycker om Lisa dos Santos.
Foto: Sara Berntsson

Aftonen är innehållsrik. Karin Olssons frågor välriktade. Det är dock tydligt – i synnerhet i de ögonblick när diskussionen blir mer politisk – att Karin Olsson tycker om Lisa dos Santos. Det hade varit intressant om Lisa dos Santos hade ombetts vidareutveckla de lagförslag som lades på bordet. Över lag är det dock uppfriskande att få lyssna på en sansad och kunnig röst, inifrån rättsväsendet, i en debatt som annars kan få även den mest politiskt begeistrade människan att bågna.

Kvällen är väl värd sin tid.