Drougge: Även studenterna måste få en del av kakan

- in Nyheter
@Gustaf Eriksson

När ekonomin tar fart måste regeringen satsa på den högre utbildningen om Sverige ska fortsätta att vara konkurrenskraftiga. Men i vårbudgeten finns inga nya reformer. Det är Moderata studenter kritiska till.

I ett pressmeddelande, som publiceras på Politikerbloggen, säger Moderata studenters ordförande Ida Drougge att det är viktigt att regeringen satsar på den högre utbildningen om Sverige ska stå sig i den allt tuffare globala konkurrensen i framtiden.

– Nu när Sveriges ekonomin åter tar fart behöver studenterna också få en del av kakan. Det är med en bättre kvalité i den högre utbildningen som vi löser framtidens utmaningar, säger hon.

Saknar satsningar

Men i vårbudgeten presenteras inga nya satsningar på högskolan. Det är Drougge kritisk till.

– Det är bra att regeringen skapar möjligheter för fler jobb för unga, genom sänkt resturangmoms samtidigt som man sänder en tydlig signal om att det lönar sig att ta ett jobb genom ett femte jobbskatteavdrag. Tyvärr saknar vi i Moderata studenter en satsning på den högre utbildningen i Sverige. Vill vi att Sverige även i fortsättningen ska vara konkurrenskraftiga i en allt mer globaliserad värld behöver vi satsa mer på den högre utbildningen och dess kvalité i Sverige, säger Ida Drougge, och fortsätter:

– Vi behöver mer av studentperspektiv och ta den högre utbildningen i Sverige på allvar, vill vi att Sveriges studenter ska vara konkurrenskraftiga i framtiden behöver även våra utbildningar vara det.

”Resurstilldelningen har urholkats”

På torsdagen fick Moderata studenter medhåll av Sveriges förenade studentkårer, SFS.

På Politikerbloggen skriver Beatrice Högå och Elisabeth Gehrke, ordförande respektive vice ordförande för SFS, att reformutrymmet bör användas till satsningar på högskolan:

– Grundutbildningen lider av en resursbrist som blivit en konsekvens av en urholkning av resurstilldelningen som skett under de senaste 15 åren. Det är inte mycket begärt att den svenska utbildningen ska prioriteras så som den gjordes för 15 år sedan. Att ta denna fråga på allvar är att ha en framtidspolitik för Sverige.

Samtidigt berömmer Högå och Gehrke de satsningar som genomförts.

– Regeringen har gjort satsningar på kvaliteten tidigare vilket de ska ha eloge för, men mer måste till då Sverige halkar efter sina nordiska grannar i OECDs jämförelse. Detta visar sig i allt från få lärarledda timmar hos vissa utbildningar till brist på laborationsmöjligheter hos andra, lärarkontakten måste öka för att uppnå 100 procent kvalitet.