Polischef vill stänga parken på Siste april

Det är sanslöst att kommunen låter det hejdlösa supandet i Stadsparken fortsätta. Det menar polisens insatschef Christer Johansson, som vill stänga parken på Siste april. Men ledande studentrepresentanter sågar förslaget.

– Man löser ingenting genom att stänga parken, säger Lus-ordföranden Christoffer Ivarsson.

En våldtäkt. Ett 30-tal misshandelsfall. Fem rån och mängder av fickstölder. Det var polisens facit efter lördagens festande i Stadsparken. Dessutom var fylleriet omfattande, och nedskräpningen beskrevs som den värsta någonsin.

På söndagen gick Christer Johansson, som i 15 år varit chef för polisinsatsen i Stadsparken, ut och fördömde supandet.

– Kommunen säger ”Men ungdomarna är ju så glada, låt dem ha fest”. Men med tanke på hur fruktansvärt mycket folk det är, hur mycket det sups och hur få poliser vi är, så är det helt vansinnigt alltihop, sa han till Sydsvenskan.

Om Christer Johansson fick råda skulle Stadsparken helt stängas på Siste april. En annan möjlighet vore att ta högt inträde och förbjuda alkohol i parken, sa Johansson till tidningen.

– Vi har restriktiv alkohollagstiftning överallt annars, men här tillåts ungdomarna sitta med stora ölflak och bara hälla i sig under hela dagen och kvällen. En del körde in med stora släp med alkohol. Det är inte klokt att det får fortsätta.

”Löser ingenting”

Med ledande studentrepresentanter ratar polischefens förslag.

– Det är naturligtvis allvarligt så fort brott begås eller om människor dricker för mycket alkohol. Men man löser ingenting genom att stänga parken, säger Christoffer Ivarsson, ordförande för Lunds universitets studentkårer till Lundagård.

I stället för att minska stöket riskerar en avstängd Stadspark att förvärra situationen, menar Christoffer Ivarsson.

– Om parken skulle stänga skulle det inte innebära att de 25 000 människorna avstår från att fira. En av fördelarna med att ha festen i Stadsparken är att det blir kontrollerbart. Om den skulle stängas skulle festandet sannolikt sprida ut sig på olika områden i stan, säger han.

”Fungerar mycket bättre nu”

Anders Wigren, verksamhetschef för Akademiska föreningen, AF, anser att en stängd park vore att ta flera steg tillbaka i utvecklingen.

– Jag var inte på plats i parken i år, men min uppfattning är att det fungerar mycket bättre nu när kommunen bejakar det faktum att studenterna vill fira valborg i stället för att motarbeta festen, säger han.

Men är det inte ett problem att människor dricker så mycket?

– Folk väljer själva hur mycket de ska dricka. Men om det var problematiskt i år eller inte vill jag inte uttala mig om eftersom jag inte var där, säger Anders Wigren.

Arrangör skulle ge ordning

I stället för en stängd park hoppas Anders Wigren på att någon i framtiden vill ta på sig ansvaret för att arrangera Siste april-festen.

– Då skulle det kunna ske under mer ordnade former och man skulle kunna ha större kontroll över vad som sker. Men det är ett enormt ansvar, säger han.

Skulle AF kunna tänka sig att ta det ansvaret?

– Nej, i nuläget kan jag inte se att det skulle ske, säger Anders Wigren.

Nu ska årets Siste april-festligheter utvärderas, bland annat i det kommunala studentrådet.

– Det gäller att fortsätta utveckla arrangemanget så att det blir så säkert och bra som möjligt. Mycket har gjorts redan, men det finns mer att göra, säger Christoffer Ivarsson.

Vad tycker du? Har firandet i Stadsparken spårat ur? Diskutera här på Lundagard.se