Dags för en statushöjning!

Kan kultstämpeln hos Star Wars och skräpstämpeln på Sex and the City vara ett tecken på något annat än filmintresse? Virve Ivarsson tycker att kvinnliga egenskaper borde klassas högre.

Det är söndagskväll i korridorsköket. Medan jag lagar mat sitter två av mina kvinnliga grannar och zappar mellan kanalerna. Under förtjusta utrop stannar de på trean där första Sex and the city-filmen visas.

En bit in i filmen kommer en av våra manliga grannar ut i köket, kastar en blick på TV:n och säger ”Nej fan, ser ni på sån här skit?” Jag undrar om han har sett filmen och han säger nej, men att han inte behöver det för att veta vilken skit det är.

Till saken hör att vi nyligen haft Star wars-maraton i korridoren. Största anledningen till det var att en tjej i korridoren aldrig sett filmerna. ”Det är lite som att inte ha sett Star wars då ” säger jag skämtsamt. ”Det är verkligen inte samma sak” säger han, och visst är jag benägen att hålla med. Star wars är ju någon slags kultklassiker och Sex and the city – vad är det?

Ändå kan jag inte låta bli att undra varför Luke Skywalkers rymdäventyr automatiskt ses som mer seriöst och meningsfullt att se på än fyra tjejers relations- och livsdilemman i New York. Är – rent objektivt – verkligen den ena historien så mycket mer värd än den andra?

Psykoanalytikern Lynne Layton menar att kvinnligheten har lägre status i samhället för att definitionen av manlighet – i högre grad än definitionen av kvinnlighet – går ut på att ta avstånd från det andra könets preferenser. När någonting bedöms som ”typiskt kvinnligt ” får det därför lägre status i samhället.

Ett exempel på detta är den debatt som förts om tantmodet. Elin Eks – alias ”Grynets” – bok Supertanten har till exempel setts som antifeministisk och bakåtsträvande eftersom den idoliserar tanten, syltning, kakor och sömnad.

Jag menar dock att en statushöjning av dessa grejer behövs. För poängen är ju inte att kvinnor ska bli hemmafruar eller tanter – poängen är alla ska kunna vara precis vad de vill. En förutsättning för detta är dock att det inte bara är män och klassiskt manliga aktiviteter som ges status i samhället.