Henry VIII – nu på östgötska

- in Spex
@Tobias Stefansson

För tredje gången sätter Boelspexarna upp spexet Henry VIII. Mannen som enligt egen utsago:

– Hellre har en fru för mycket än en för lite.

Boelspexarna, spexarna med bara kvinnor på scenen, bildades 1994 och det första spexet de satte upp var just Henry VIII. Nästa gång spexet sattes upp var år 2000 och eftersom det nu var elva år sedan kände dem ”att det var daxs igen.”

”Pimpat”

Trots att det är ett gammalt spex är det mycket som är moderniserat och bland nyheterna kan nämnas att Henry VIII nu pratar grov östgötska.

– Spexet är pimpat, med nya drag hos karaktärerna och mer rajtan tajtan, säger Henry VIII.

– Och så har vi nya roligare sånger, inte så tradiga.

Handlingen i spexet kretsar kring kvinnoslukaren kung Henry VIII som tror sig ha avrättat fem av sina exfruar. Det han inte vet är att fruarna har mutat bödeln och i högsta grad är levande. Tillsammans bildar de ”döda fruar sällskap” och försöker hämnas på kung Henry. Scotland Yard misstänker dock att något är i görningen och skickar sin främsta detektiv Kitty för att lösa mysteriet. Kitty visar sig dock vara en sämre detektiv än sitt rykte och hon kan inte värja sig mot kung Henrys charm. Kärlek uppstår.

– Besvarad kärlek, är Kitty snabb att tillägga.

Sex dagars jobb i veckan

Totalt ska det bli fyra publika föreställningar och en återuppsättning är planerad i februari. Boelspexarna har förberett spexet i tre veckor och de jobbar sex dagar i veckan. Dekoren är redan på plats.

– Vi har jobbat som askungens små möss, säger Kitty.