Studenternas nya lön: 1100kr/mötet

- in Nyheter, Studentliv
@Jacob Hederos

För få studenter vill vara med och styra universitetet. Nu vill rektorn att alla studentrepresentanter i de högre styrelserna ska ha samma ekonomiska incitament.  1100 kronor per möte, utöver de 7000 kronor som fås för uppdraget.

Problemet: få studenter ville engagera sig i universitetets beslutande styrelser, och olika styrelser gav olika ersättning.

Lösningen: en gemensam ersättningen till de studenter som sitter där. 7 000 kronor per uppdrag, och 1 100 kronor för varje möte.

Universitetets breda organisation har många beslutande organ, och hos dessa sitter också studentrepresentanter. Men representationen har inte alltid haft lätt att locka representanter, och nu vill universitetet göra det fastställt att alla representanter har lika rätt till ersättningen.

– Det har kommit klagomål på att vissa nämnder inte gav ut ersättning till sina representanter, säger Kristine Widlund, arbetsrättsjuristen på den juridiska sektionen som har utrett ärendet.

– Rektorn kommer att nästa vecka fatta beslut på att alla studenter i de styrelser och nämnder som berörs ska anses vara externa representanter, vilket innebär att de också ska ha samma ersättning.

– Det är en rättviseaspekt. Vad jag vet så får de flesta representanterna redan ersättning, men universitetet vill nu att det ska vara lika för alla, säger Emma Jungmark, viceordförande på Lus, Lunds universitets studentkårer.

Nu ska det bestämmas att alla styrelser på fakultets- och universitetsgemensam nivå, så som biblioteksnämnder, ska ha samma ersättning.

Är det inte en väldigt hög ersättning de får?

– Nej, det är legitimt med tanke på den stora arbetsinsatsen som krävs, säger Kristine Widlund och fortsätter:

– Annars så finns det en risk att studenten väljer att ta ett extrajobb eller liknande för att ordna situationen, och därför inte hinner ägna sig åt förberedelserna inför uppdragen.

Men varför får inte studenterna i de lägre råden, så som institutionsstyrelserna, en liknande ersättning?

– Jag vet faktiskt inte, det har inte diskuterats ännu vad jag vet. Men nu arbetar universitet med en ny arbetsordning, och då kanske fler styrelser och nämnder omfattas av ersättningen framöver.

About the author

Jacob Hederos är tidigare reporter på Lundagård och var webbredaktör för tidningen 2011-2013.