KULTURREDAKTIONENS TORSDAGSTIPS: Nordisk konsert, papperstidningar och popsnören

Lundagårds kulturredaktion har fått solsting efter urladdningen som är siste april och första maj. Genom dimmor av huvudvärk kommer dock veckans kulturtips lika säkert som alla årets andra veckor. Just den här torsdagen bjuder på en ny singel från den eminenta Caroline Polachek, en konsert med två verkliga nordiska klassiker och ett brett tips om tidningsläsning som kan leda till lika bred bildning.

Odeum anordnar allt från körkonserter och orkesterverk till samtal om konst och kultur. Cecilia Martin Löf som syns på bilden är dirigent för Lunds akademiska kör och medverkar inte i konserten som nämns i texten, men syns inte sällan på Odeums scen. Foto: Kennet Ruona/LU.

Gå på konsert!

En av Lunds bäst dolda kulturskatter är, oväntat nog, Odeum. Den ikoniska byggnaden mitt i Lundagård är inte bara föreläsningssal, utan där ryms också varje termin ett gediget och ofta extremt intressant konsertprogram. Nu på lördag spelas exempelvis konserten ”Nordiska klassiker”, där verk av Grieg och Sibelius framförs. För icke-lundensaren repriseras konserten också i S:t Johannes-kyrkan i Malmö nu på söndag!

Ett magasinställ kan rymma allt du söker,
om du vet var du ska titta. Foto: Aviv
Rachmadian/Unsplash. Magasinen på bilden
har ingenting med texten att göra.

Läs ett magasin!

Trots internets framfart och den ofta påtalade ”tidingsdöden” finns det ännu ett gott antal magasin och tidskrifter som ges ut. Eftersom du (såklart) redan läst månadens nummer av Lundagård kan jag rekommendera att du beger dig till närmsta bibliotek eller bok-/tidningshandel och tar del av någon av de många titlar som lyckas trotsa samtiden och hålla sig livskraftiga och intressanta. Några handfasta tips är FLM, New York Review of Books, och Glänta.

Caroline Polachek har hunnit bli en veteran i popens underjord. Pressfoto från releasen av singeln ”Dang”.

Lyssna på pop!

Perfekt timeat till att sommaren börjat glänta på dörren fick vi tidigare idag en ny singel från popfenomenet Caroline Polachek. Starburned and Unkissed är hämtad från soundtracket till den kommande skräckisen I saw the TV glow som kommer senare i maj. I låten hörs Polachek i en ovanligt ”normal” sångstil men över ett stökigt och lite skränigt beat. För dig som fick någon sorts musikalisk medvetenhet genom intron till Animeserier i tonåren kommer Starburned and Unkissed väcka en, inte helt liten, nostalgisk reaktion.