"Studenter pluggar inte 40 timmar i veckan"

Hallå där Carl-Otto Berg, som har föreslagit att Lunds kommun ska införa ett studentmedarbetarsystem. Förslaget innebär att kommunen erbjuder extrajobb till studenter inom de olika förvaltningarna.

Vad är en studentmedarbetare?

– Studentmedarbetare får möjlighet att vid sidan av sina studier arbeta i någon av kommunens förvaltningar. Arbetstiden brukar vara 10-15 timmar i veckan, om man jämför med Danmark och Region Skåne där detta införts.

– Bakgrunden till förslaget är att det är en väldigt hög arbetslöshet bland ungdomar i Sverige. Det har inte gjorts tillräckligt åt det. Vi måste titta mer på hur Danmark löst problemet där studentmedarbetarsystemet införts. Då måste alla dra sitt strå till stacken, vilket inkluderar kommunen.

Du skriver i din motion att bristande arbetslivserfarenhet försvårar möjligheten för nyutexaminerade studenter att få ett jobb efter examen. Vissa kårer menar att det ska räcka med en examen för att få arbete. Vad tycker du om det?

– Jag har alltid haft inställningen att jobb och arbete är något bra. Samtidigt så ska examen ge ett jobb, men verkligheten vi lever i är att företagare värderar ett halvår ute i restaurangbranschen lika mycket som ett halvår på universitetet. Jag är ganska kluven till det, men man måste se till verkligheten som finns. Det unika här är att man kan komplettera det man lär sig på föreläsningar med praktik i ”verkligheten”, vilket gör det till ett bra förslag.

Kan alla studenter få ett extrajobb som knyter an till deras utbildning?

– Det kanske inte är möjligt inom kommunens alla verksamheter, men alla måste dra sitt strå till stacken. Då tycker jag att vi politiker i en av Lunds största organisationer ska vara förebilder och erbjuda detta i kommunens olika förvaltningar.

Finns det någon risk att ni exkluderar vissa studenter i så fall?

– Alla utbildningar är inte sammansatta för att kunna täckas av kommunens instanser. Kommunen får gå in och erbjuda detta där det passar.

Är det rimligt att tro att en heltidsstudent, som studerar motsvarande en arbetsvecka på 40 timmar, ska kunna lägga ytterligare 10-15 timmar i veckan på ett arbete?

– Jag hade önskat att alla utbildningar hade varit sådana att man studerar 40 timmar i veckan, men tittar man på genomförda undersökningar så är det inte så. Jag hade också önskat fler lärarledda timmar. I vissa utbildningar lägger studenterna bara ned 20 timmar per vecka. Men det är viktigt att poängtera att det är frivilligt att söka dessa jobb.

Lunds universitets studentkårer är ganska kritiska till ditt förslag. Vad anser du om deras remissvar?

– När det gäller remisskrivelsen så är den inte representativ för alla studenter i Lund. Går man ut och frågar studenterna på gatan tror jag att de flesta kommer vara för studentmedarbetarsystemet. Samtidigt förstår jag att LUS har sin agenda och de menar att när man studerar så ska man studera. Men man måste se till verkligheten. När man inte har 40 timmar studier i veckan är detta ett sätt att överbrygga det gap som finns mellan studier och arbete. Jag har inget emot LUS, men det är inte en representativ remisskrivelse för studenterna.

LUS tycker att arbetstillfällena borde utannonseras till alla personer och inte specifikt studenterna. Vad tycker du om det?

– När det gäller vanliga anställningar överlag så ska det ju fungera på det viset, men jag skulle vilja se att man testar studentmedarbetarsystemet och då är det studenter som ska anställas. Detta krävs för att Lund ska fortsätta vara en attraktiv studentstad, annars springer andra universitetsstäder förbi Lund.

Det finns redan praktikplatser inom kommunen. Varför inte fortsätta med dem?

– Alla studenter har inte möjlighet till praktik i sin utbildning. Detta är faktiskt en anställning, här får man lön och det är en skillnad.

– Jag har inget emot praktikplatser, det är en möjlighet och den ska vi ha kvar. Det belastar inte kommunens ekonomi. Jag ser gärna fler praktikplatser, men studentmedarbetarsystemet har fler positiva effekter. Inte minst kombinationen teori och praktik.

Vilken respons får du generellt från studentorganisationer när de får agera remissinstanser?

– Jag skulle vilja att studentorganisationerna hade varit en remissinstans i de ärenden där studenterna omfattas av förslaget eller åtgärden. Men så är det inte idag. Det finns ju ett kommunalt studentråd, men det fungerar inte tillräckligt bra enligt mig. Studenter utgör en väldigt stor del av befolkningen i Lund och borde få vara med och bestämma.

– Det är synd att när man är den första som driver aktiv studentpolitik i kommunen på länge så möts man av mycket negativ respons från vissa studentorganisationer. Det kan jag tycka är konstigt.

Vilket beslut tror du kommunfullmäktige fattar?

– Nu är vi ju i ett vägskäl kan man väl säga, där många partier är ganska positiva till det här. Men sen är det som med mycket annat att det kostar. Lund har ganska dålig ekonomi för tillfället, men detta bör prioriteras eftersom det är en jobbskapande åtgärd som ger mer sysselsättning. Moderata studenter har varit aktiva i frågan men Moderaterna i Lund verkar inte prioritera det på samma sätt vilket är tråkigt.