"Studenter hoppar av på grund av resekostnader"

- in Nyheter
@Lundagård

Allt fler studenter drabbas av dyra resor och boendekostnader under praktiken. Det menar Sveriges förenade studentkårer, som nu bestämt sig för att ta tag i frågan nationellt.

En av de drivande bakom beslutet var Anja Nylander, ordförande för Medicinska föreningen vid Lunds universitet.

Anja Nylander Foto: Jonas Jacobson
Anja Nylander Foto: Jonas Jacobson

I Sverige tar vi för givet att vi får studera gratis. Ändå finns det studenter som avslutar sin utbildning för att de inte har råd att fullfölja den, enligt Medicinska föreningens ordförande Anja Nylander.

– Det rör sig framförallt om studieresor, resor till praktikplats och extra boendekostnader, säger hon.

Anja Nylander var en av de drivande när Sveriges förenade studentkårer i helgen röstade igenom en motion som innebär att de ska jobba för att öka medvetenhet kring frågor som rör extra kostnader under utbildningen. Enligt henne handlar det om ett dolt problem.

– Vi slår oss ofta för bröstet och säger att alla har samma möjligheter att studera i Sverige. Att det inte spelar någon roll hur mycket pengar föräldrarna har för huruvida man kan studera till läkare eller inte. Ändå kan man hamna i situationer där studenten drabbas av kostnader som inte kunnat förutses, säger hon.

Anja Nylander menar på att det främst är de ovanligare utbildningarna som drabbas eftersom de studenterna måste spridas ut över hela Sverige under sin praktik.

– Här i Skåne finns det studenter som hoppar över obligatoriska moment och sedan kompletterar för att slippa resekostnader, säger hon, och fortsätter:

– Både i Linköping och i Göteborg finns det konkreta exempel på avhopp på grund av för dyra kostnader under obligatoriska moment i utbildningen.

Enligt Anja Nylander finns det ingen utredning på hur många studenter som har sådana utgifter eller hur stora kostnaderna är. Ett förslag har varit att SFS ska göra en egen utredning över vilka studenter som drabbas och hur. Men så kommer det troligtvis inte att bli.

– SFS ska inte driva frågan som ett av sina stora prioritetsområden. Men frågan ska vara i blickfånget. SFS ska ge en ökad medvetenhet genom att påpeka problemet i diskussioner med universitet och beslutsfattare, berättar Anja Nylander.

– Man skulle kunna införa ett högkostnadsskydd. Eller göra en omfördelning av kostnaderna så att alla studenter som har praktik får ta del av kostnaden, säger hon.

Samtidigt tycker Anja Nylander att frågan också måste fortsätta drivas regionalt.

– I Lund har man till exempel förhandlat om studentrabatter på Skånetrafiken, berättar hon.

Text: Sara Willman